Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Internaat Augustinianum in Eindhoven

Internaten

Het Augustinianum aan de Kanaalstraat was een klooster van de Orde van Augustijnen. Een onderdeel van dit klooster was een gymnasium. Tot in de jaren zestig werden de seksen in het onderwijs nog strikt gescheiden en tot die tijd stond deze school dan ook alleen open voor jongens. Zij verbleven op het bijbehorende internaat.

Klik om te vergroten
Speelplaats R.K. Gymnasium Augustinianum. Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, nr. 28341

Overigens was deze kostschool géén kleinseminarie, ofwel een gymnasium voor aankomende priesterstudenten. Zulke jongens, met de roeping om zelf kloosterling te worden, konden zich aanmelden voor het kleinseminarie (ook juvenaat genoemd) van de paters augustijnen in Venlo.

Het klooster en internaat in Eindhoven lagen op een steenworp afstand van de openbare Heilig Hartkerk, die onder de hoede van de paters stond. Daarnaast beschikten zij sinds 1924 over een kapel. Deze lag boven de recreatiezaal van het internaat.

De internen kwamen terecht in een gesloten wereld, met alle voorzieningen om hun zielenheil in goede banen te leiden. Het leven op het internaat stond in het teken van routine en discipline. Slapen, bidden, eten, spelen, gymnastiek, studeren, douchen en weer slapen – alles ging in groepsverband en iedere groep had een leider. En zelfs als je sliep, was er wel een surveillant die een oogje in het zeil hield en die ’s morgens controleerde of de bedden netjes waren opgemaakt.

Klik om te vergroten
Sportveld R.K. Gymnasium Augustinianum. Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, nr. 28325

Op het internaat werd ook gedacht aan lichamelijke opvoeding. Een gezonde geest in een gezond lichaam. De foto’s laten zien wat dat betekende. Je kon met je vriendjes voetballen op het speelveld van de paters en tijdens de schooluren bracht je ook tijd door in het gymlokaal, waar je moest klimmen, bokspringen en ringzwaaien. In je vrije uren kon je ook terecht in de zogeheten ‘ontspannings- en conversatiezaal’, om te pingpongen bijvoorbeeld.

In 1966 vonden er twee belangrijke veranderingen plaats. Naast het gymnasium kwam er ook een HBS en voortaan werden ook meisjes tot de school toegelaten. Als een gevolg groeide het aantal leerlingen naar maar liefst 1200.

Klik om te vergroten
Gymnastiekzaal van R.K. Gymnasium Augustinianum. Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, nr. 28349

Hoe kijk jij terug op je jaren in dit internaat? Hoe was het onderwijs en wat deed je in je vrije uren? Waren de paters streng of viel dat wel mee? Of hoorde jij bij de grotere groep van ‘externen’, die wel onderwijs kregen van de paters maar gewoon bij hun ouders bleven wonen? Op het internaat mocht je dan waarschijnlijk niet komen, maar speelde je bijvoorbeeld wel samen met de internen?

Reageer hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar internaten@bhic.nl.

9

Reacties (9)

Henk Kroon zei op 18 maart 2019 om 09:57 uur

Naar mijn weten was het internaat Augustinianum niet per se bedoeld als seminarie richting priesterschap.
Henk Kroon

Thijs de LeeuwBHIC zei op 19 maart 2019 om 09:14 uur

Beste Henk, bedankt voor je reactie! Voor de basisinfo over de internaten in Brabant baseer ik me op de Piusalmanak. Ik heb op basis van die bron genoteerd dat het om een kleinseminarie gaat van de paters augustijnen. Je hebt helemaal gelijk dat dit dus niet de echte priesteropleiding is, in de zin van een grootseminarie met lagere en hogere wijzingen, jongens vanaf pakweg 16 jaar oud, etc. Maar het gaat hier om een voorbereidende priesteropleiding, zoals er ook een klein- en grootseminarie was per bisdom. Ik zal eens kijken hoe ik e.e.a. in de tekst kan verduidelijken. Alle extra info is daarbij welkom, dus voel je vrij om hier nog verder te reageren met aanvullingen. Hartelijke groet,

louis mulder zei op 1 april 2019 om 11:17 uur

Ik moet Henk Kroon helemaal gelijk geven. Het Augustinianum was geen priesteropleiding; geen klein seminarie en geen groot seminarie; puur gymnasium maar wel met jongens die intern waren.
Het klein seminarie van de Augustijnen (juvenaat ) was in Venlo, verbonden aan het St. Thomascollege en heet nu Valuascollege.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 april 2019 om 12:04 uur

Ah, het is nu helemaal duidelijk, Louis! Bedankt voor de verdere uitleg. Dat gaan we aanpassen in de tekst. Gelukkig was het dan weer wél een internaat, anders hadden we 'm helaas moeten schrappen : )
Heb je zelfs trouwens nog op (deze) kostschool gezeten en zo ja, wanneer?

Martin Spoek zei op 26 december 2020 om 19:35 uur

Inderdaad geen klein-semnarie maar ook niet alleen een internaat, Als Eindhovenaar was ik een van de vele externen die ook soms van ver buiten de stad per fiets kwamen. Er waren faciliteiten om evt over te blijven tijdens de middagpauze, waar dan in een kelder een soort thee van beroerde kwaliteit getankt kon worden (floep in de "floepkekder) Met succes als ß in 1957 eindexamen (oude stijl) gehaald. In dat jaar werd er zelfs een avond georganiseerd waar meisjes voor uitgenodigd konden worden. Ik geloof wel van verantwoorde bron : het Catharinalyceum.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 januari 2021 om 13:58 uur

Bedankt voor je reactie Martin. Leuk om ook van een externe oud-leerling te horen. Was die avond alleen voor de oudste leerlingen bedoeld en dan na de eindexamens? Een soort afscheidsfeest met dans, muziek?

C.de Kock Luijpen zei op 7 maart 2023 om 14:38 uur

Zoek Schijndel, Pastoor van Erpstraat

Martin Spoek zei op 7 maart 2023 om 16:04 uur

Inderdaad was het bestemd voor de 6e klassers als ik het me goed herinner. Zoek het op in een verslag uit Primula Veris geschreven door K de Schaepdrijver, onze Belgische docent Frans

Norah zei op 7 maart 2023 om 20:17 uur

Dag C.,

Bedoelt u de Zusters van Liefde van Schijndel?
Mvg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.