Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Instituut H. Nicolaas van Poppel in Oss

Kloosters

Bij de groei van deze vestiging van de Fraters van Tilburg in de Begijnenstraat hebben pastoor A. van de Laar en zijn opvolger pastoor-deken G. van den Boer een grote rol gespeeld. Naast de pastorie stond de oude Latijnse school, huize Münster. Het gebouw was sinds 1648 in verval geraakt, omdat de rector zich bij de protestanten had aangesloten.

Oss, Nicolaasinstituut, 1988. Foto: BHIC, fotonr. PNB001050675In dit huis werden ook onderhandelingen gevoerd voor de Vrede van Aken in 1748. Na 1810 was het in bezit van de familie Bonaerts, het werd ‘het kasteeltje van Piet Boon’ genoemd. De laatste bewoonster, de weduwe Nic. van Erp, vermaakte het huis aan de kerk.

Het werd afgebroken en op initiatief van pastoor Van de Laar bouwde men hier in 1883 het Sint Nicolaasinstituut naar ontwerp van architect H.R. Hendriks uit Oss. Het pensionaat voor jongens ‘uit den gegoeden stand’ werd in 1887 geopend. Een jaar later was het ‘Congregatiegebouw’ in de tuin gereed, de onderbouw had drie ruime zalen, de bovenbouw leek wel een kapel.

In 1908 kwamen er nieuwe schoolgebouwen en in 1912 bouwde de firma Wed. W.F. Brocks & Zn. een vleugel voor het pensionaat. De fraters namen het gebouw in 1924 in eigendom over en vertrokken in 1961 naar een nieuw klooster in dezelfde straat. Later werd het een kantoor van bouwbedrijf Berghege.

Het statige, neoromaans aandoende huis is rijk gedetailleerd. Het heeft twee bouwlagen en een brede voorgevel, met in het midden een trapgevel, waarin een nis met een Sint-Nicolaasbeeld. Het vierkante complex heeft een binnenplaats, waaraan rechts de kapel was gelegen. Het had een grote tuin waarin het neogotische patronaatsgebouw uit 1888 stond, aan het pad naar het scholencomplex aan de Korenstraat.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

2

Reacties (2)

Frans Van Poppel zei op 26 augustus 2020 om 14:21 uur

Is er iemand die in de jaren 1949 tot 1952 op het internaat heeft gezeten

Mick van Gerwen zei op 26 augustus 2020 om 14:51 uur

Hallo Frans, Dit is de pagina over het gebouw, maar we hebben ook een pagina over het internaat. Hier hebben al aardig wat mensen gereageerd. De eerste reactie is zelfs van iemand die er tussen 1948 en 1952 heeft gezeten. Hieronder de link naar de pagina:

https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/jongensinternaat-sint-nicolaas-i…

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.