Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Sint Jozef in Eerde

Kloosters

Het kerkbestuur van de parochie Sint Antonius Abt schonk in 1929 een perceel grond voor de bouw van een zusterhuis met pension, bejaardentehuis en klaslokalen. De Zusters van Julie Postel hadden Eerde als vestiging gekozen vanwege de nabijheid van Veghel, waar een kweekschool was om hun personeel op te leiden.

Foto: collectie J. SmitsOok wijkverpleging en ziekenverpleging gingen tot hun werkzaamheden behoren. Op 4 februari 1930 betrokken de Zusters van de Christelijke Scholen, zoals zij toen genoemd werden, het gebouw dat ontworpen was door architect P. van den Donk.

Het oude klooster was nagenoeg gelijk aan dat van de zusters in Bergeijk, waar de gevel breder was. Het eenvoudige gebouw had in de topgevel een ondiepe nis met heiligenbeeld tussen twee kleine raampjes.

De nieuwbouw in de jaren zestig (collectie BHIC) Dit huis werd in de jaren zestig te klein. Architect Pierre Tooten uit Veghel kreeg opdracht een nieuw klooster en bejaardenhuis te ontwerpen. In april 1966 werd begonnen met de vleugel aan de noordoostkant. Hierna is het oude huis afgebroken en het tweede deel van het project gebouwd op de plaats van het oude klooster.

In 1967 was het nieuwe zuster- en bejaardenhuis klaar, gebouwd in een Z-vorm in baksteen en beton. In 1968 werd het nieuwe bejaardenhuis Huize Sint Jozef officieel geopend.

Na de afbraak in 1998 zijn er woningen gebouwd. Het bejaardenhuis ging over naar Zorgcentrum Atrium in Veghel.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto's

  1. Het oude klooster met bejaardenhuis (collectie J. Smits)
  2. De nieuwbouw in de jaren zestig (collectie BHIC)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.