Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Sint Adrianus in Sint-Michielsgestel

Kloosters

Dit klooster werd in 1879 gesticht voor de Zusters van Liefde van Tilburg , die naast hulpbehoevenden ook bejaarden en zieken verzorgden. L. Goyarts uit Tilburg was de architect van een gebouw voor 14 zusters en 12 bejaarden.

Bestek voor de bouw van Huize St. Adrianus (bron: Heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaer) Op 5 mei 1879 vertrokken vijf zusters uit het Moederhuis: een overste, een raadzuster, een zuster voor de keuken, een voor de bejaardenzorg en een voor de bewaarschool. Per spoor ging het naar Vught, vanwaar ze met twee rijtuigen feestelijk werden ingehaald in Sint-Michielsgestel. Volgens kroniek riep "(…) een arm vrouwtje, de zusters ziende, […] in volle geestverrukking, in navolging van de H. Simeon uit: Heer, laat mij nu sterven, want ik heb de Zusters gezien.” De kapel was toen nog in aanbouw.

Nog in de eerste maand begon de bewaarschool met zo’n 30 kinderen en kreeg het gasthuis zijn eerste bewoonster. In juli begon de “taalschool”, ook met 30 leerlingen. Een paar jaar later blijken er ook wezen te worden opgenomen.

Het aantal zusters groeide gestaag met de uitbreiding van de “liefdewerken”: 14 in 1886, 20 in 1904. De werken werden uitgebreid met naaionderwijs. Het schoolgebouw kreeg in 1920 een verdieping. Op een prentbriefkaart uit 1910 is een Lourdesgrot te zien, die in de tuin van het klooster stond.

In 1930 werd de congregatie eigenaar van de grond en de gebouwen. Daarna volgde een uitbreiding van het klooster en het gasthuis, waarbij ook het Adrianusbeeld in de gevel werd geplaatst. In 1944 werd het gebouw zwaar beschadigd door het opblazen van de brug. Pas in 1947 was het herstel voltooid.

Huize Adrianus, gezien vanaf de gemeentetoren (collectie BHIC) De kleuters kregen een nieuwe school in 1949. In de oude klassen kwam een VGLO-school, die later werd verplaatst naar de Hortensiastraat.

In 1970 werd het nieuwe bejaardenhuis De Beemden voltooid. De zusters droegen de ouderenzorg over aan het stichtingsbestuur. In 1971 vertrokken de laatste bejaarden. In 1975 trokken de zusters zich ook terug uit het onderwijs.

De zusters verlieten het klooster in 1978, dat al eerder aan de gemeente was verkocht. De kapel van het leegstaande huis werd gekraakt, daarna kreeg de openbare bibliotheek er tijdelijk onderdak.

Tijdens de bouw van het nieuwe gemeentehuis gebruikte men enkele lokalen van het oude klooster. Ondanks pogingen van de heemkundekring het pand te behouden is het in gedeelten gesloopt, het laatste deel in 1981. Op de plaats werd een supermarkt gebouwd.

Bronnen

Kort overzicht van de geschiedenis van Huize St. Adrianus te Sint-Michielsgestel (bron: Heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaer)
J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Illustraties

  1. Bestek voor de bouw van Huize St. Adrianus (bron: Heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaer)
  2. Huize Adrianus, gezien vanaf de gemeentetoren (collectie BHIC)
4

Reacties (4)

Gerard H.A.A. de Bie zei op 23 december 2016 om 01:25 uur

Ik zie hier een 'rode draad' door het verhaal die ik terug zie in de geschiedenis van het Sint Petrusklooster die de Zusters uit Schijndel in Boekel hadden. Hadden ja , want ook die is helemaal gesloopt helaas. Alleen de kapel met de Lourdesgrot is er nog van over. zie verhaal : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/petruskapel en verhaal : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/lourdesgrotten-in-boekel

Mariët BruggemanBHIC zei op 27 december 2016 om 09:13 uur

Toch mooi Gerard, dat er verhalen bewaard blijven.

Henk van Roosmalen zei op 14 maart 2020 om 12:24 uur

De meisjesschool bij de Brug. Ik zat op de jongensschool Michaël eind jaren 50. Enkele maanden bij meester Koevoet (uit Esch / De Hoef) gezeten op de VGLO-school, omdat de Michaëlschool aan de Nieuwstraat niet voldoende lokalen had.
Ik vroeg me af hoe lang VGLO bestond voordag het De Huif werd???

Jef van Veldhoven zei op 15 maart 2020 om 10:45 uur

Op 1 januari 1955 werd door de zusters aan de Hortensiastraat een Voortgezet Gewoon Lager Onderwijsschool begonnen op het kloosterterrein was dit niet mogelijk.
In 1963 wordt deze VGLO opgeheven vanwege de terugloop van leerlingen en wordt er een R.K. Bijzondere Nijverheidsschool voor meisjes “Maria Regina” ( een huishoudschool) opgestart in dit gebouw.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.