Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Maria-Oord te Meerveldhoven

Kloosters

Dit huis werd in 1930 vanuit Veldhoven gesticht, toen de Franciscanessen van Veghel de bewaarschool overnamen. Ze woonden tijdens de bouw van het klooster, dat werd ontworpen door architect E. Heijkants, in een huisje dat hen was aangeboden door Adriana van de Ven.

Meerveldhoven< Maria-oord, c. 1930. Foto: Collectie Jan Smits
Maria-oord, c. 1930. Foto: Collectie Jan Smits

De werkzaamheden van de zusters waren gericht op zieken- en bejaardenzorg en onderwijs. In 1959 trokken de zusters zich uit het onderwijs terug. Nadat het huis in 1962 was uitgebreid met zestig kamers, besloot men geen nieuw bejaardenhuis te bouwen, maar het klooster te verbouwen. Enkele zusters bleven nog een aantal taken vervullen, zij namen in 1976 hun intrek in een woonhuis naast het klooster.

In april 1998 is de communiteit opgeheven: het klooster werd ontruimd en de zusters vertrokken naar het moederhuis in Veghel. Het gebouw is in 2003 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw bejaardenhuis naar plannen van Bureau Ir. Fred Jacobs bv. Op verzoek van de gemeente bleef het gevelbeeld van het oude klooster behouden.

Het rechthoekige gebouw had twee bouwlagen. Er was een halfronde oprit aan de voorzijde met lage beplanting en aan de achterzijde was een grote tuin, omgeven door een beukenhaag.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

4

Reacties (4)

Wil Coolen (bouwkundige) zei op 22 april 2021 om 10:51 uur

Maria-oord werd niet ontworpen door Heijkants, maar door architect Schrakamp van bureau Janssen-Schrakamp uit Hengelo (O) en uitgevoerd door bouwbedrijf De Wed. S. van de Kemp uit Silvolde voor f. 116.840,-.
Schrakamp is in Zuidoost-Brabant ook bekend van zijn ontwerp (1924) voor het ziekenhuis in Deurne. Beide gebouwen vertonen een opmerkelijke gelijkenis, tot zelfs het hekwerk (erfafscheiding) aan de straatzijde toe.
Het oorspronkelijke gebouw in Meerveldhoven bestaat niet meer. Het nu bestaande, een goede replica, is tot stand gekomen toen het kloosterterrein is herbestemd tot appartementen.

Marilou NillesenBHIC zei op 23 april 2021 om 19:25 uur

Bedankt voor je oplettendheid, Wil. Ik vraag mijn collega Paul (die het verhaal heeft geschreven) hier naar te kijken. In ieder geval dank voor de correctie.

Hans van Osch zei op 9 juli 2021 om 17:08 uur

Het pand dat in 2003 werd gebouwd en in 2095 werd opgeleverd was geen bejaardenhuis.
Er woonden wel senioren maar alle zorg, als die nodig was, kwam van buiten.
Mijn vader heeft daar van 2005 tot 2017 gewoond.

Marilou NillesenBHIC zei op 11 juli 2021 om 20:53 uur

Veel dank voor je correctie, Hans, goed dat te weten (en vermoedelijk is het opgeleverd in 1995 he?)

Hopelijk heeft je vader daar een fijne tijd gehad.
Bedankt voor je berichtje.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.