Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize De la Salle in Mierlo-Hout

Kloosters

Iedereen in Het Hout kent de Odulphusschool natuurlijk wel. Maar wie herinnert zich nog de tijd dat de Broeders van De la Salle hier nog lesgaven? Deel je ervaringen op www.bhic.nl!

Huize De la Salle (foto: J. Smits, 2010)
Huize De la Salle. Foto: J. Smits (2010)

De Broeders van De la Salle vestigden zich op 27 augustus 1950 in Mierlo-Hout in een zeer bouwvallig huis. De school bestond uit vier kamers, een schoollokaal, een stal en een hok voor de brandspuit.

Het huis werd in 1954 vernieuwd en de school kreeg de naam Sint Odulphus. In 1972 namen de broeders de Sint Odulphusschool over. De communiteit is opgeheven in 1986, het huis is in de jaren negentig verkocht aan de gemeente.

Het broederhuis bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste bouwdelen. De daken zijn van ongelijke hoogte. Een laag gemetseld muurtje om een simpele voortuin scheidt het huis van de straat. De tweelaagse school rechts en de aanbouwen links maken het geheel tot een markant complex op de hoek naast de kerk. 

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Lees ook

Mijmeringen over de Odulphus, mijn lavende bron

9

Reacties (9)

Mario van der Zanden zei op 31 maart 2019 om 21:19 uur

Ik heb op de Odulpusschool in Mierlo-hout gezeten .vlak voor de “grote vakantie” werd ik bij broeder directeur (Willibrordus ) geroepen. Hij zei dat ik een heel goede broeder zou zijn. Als ik dat deed kreeg ik een voetbalshirt,voetbalbroek,voetbal schoenen en kousen en net zo’n dik missaal als hij had. Verder kreeg ik Franse les en pianoles in het klooster. Toen ik thuis kwam ( ik ben de oudste van 12 kinderen ( 10 jongens en 2 meisjes) zei ik “moeder ik wordt broeder”. ... uiteindelijk ben ik er tot mijn 15 jaar gebleven ; ik heb er veel geleerd !

Marilou NillesenBHIC zei op 1 april 2019 om 14:09 uur

Hallo Mario, bedankt voor je bijzondere bericht! Wat een speciale manier om jongens tot broeder te 'bekeren'. En dan is natuurlijk de vraag: heb je al die spullen ook echt gekregen? En heeft je leven na je vijftiende dan een andere wending genomen? We zijn heel benieuwd!

Chris van Moorsel zei op 27 juni 2020 om 16:37 uur

in 1950 was ik tien jaar en kwam bij broeder Willibrordus in de vijfde klas. Ik herinner me de volgende broeders. Alexius-Felix en Henricus. Na schooltijd,die om kwart over vier uit was, hadden we "vrijwillig" nog een studie uur. Leren was dan ook de hoofdzaak bij de broeders.

Wilko zei op 8 mei 2021 om 09:16 uur

Broeder Johan, die leerde de misdienaars maar ook de akolieten hoe ze de kerkelijke diensten moesten dienen, Willibrord was lange tijd de drukker van wijkblad De Houtvonken, Broeder Adriaans was de directeur Uiteraard gaven ze allemaal les. Het is overigens zo dat je zegt in de wijk Mierlo-hout, maar je woont op het Hout, zoals in Beek & Donk, maar het is in Beek en op de Donk. Hout en Donk verwijzen naar hoger gelegen gebieden, je woont op een berg en in een dal.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 9 mei 2021 om 15:24 uur

Hallo Wilko, goed dat je ons hierop wijst. Dank voor deze aanvulling!

Henk Kusters zei op 13 mei 2021 om 13:21 uur

Interessante ervaringen met de Broeders op de Odulphusschool! Ik zat ook op deze formidabele school tussen 1955 en 1961. Heb vele herinneringen aan broeder Wilhelmus, misters van den Elzen en Smolenaars en bovenal aan vele leuke klasgenoten (Hendrik Geubels-Hans Derison-Henk Vogels, ut "Soepelte" , dun "rooie Dirks" , Henk van den Boogaard, Hans van de Westerlo etc. etc.). Ik sprak er een paar op de laatste reünie. Jammer dat er zo weinig van onze klas waren. Ben nu bezig met een anekdotisch verhaal over de Odulphus.,onder de titel "Odulphus, mijn lavende bron". Als het klaar is meld ik me!

Henk Kusters, toendertijd wonende op Kranenbroek 1.
Huidig adres: Pilotenstraat 41 Den Dungen. Tel. 06 12654359.
P.S. Ik beschreef enkele herinneringen over Kranenbroek onder de titel: Mijmeringen over Kranenbroek". Dat stond vorig jaar in "De Loop".

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 mei 2021 om 14:37 uur

Dank voor deze reactie Henk. Benieuwd naar het verhaal over de Odulphusschool! Je kunt dat verhaal hier plaatsen en het ons ook sturen naar info@bhic.nl, als je wilt.

Hans Krol zei op 11 december 2022 om 15:38 uur

Ik was bijna 3 jaar (1954-1956), toen woonachtig in Mierlo-dorp, leerling op de Odulphusschool in Mierlo-Hout en bewaar vooral goede herinneringen aan Broeder Willibrord(us) [Chr.Heerink (1903-1979) als docent en pedagoog. Hij was Broeder- directeur in Mierlo-Hout van 1950 tot 1956 en verhuisde 26 augustus 1956 naar Heemstede. [alwaar ikzelf sinds 1972 woonachtig ben] Aan zijn persoon, ook als schrijver, wijdde ik een hoofdstuk op een blog van ilibrariana: 'De Broeders van De la Salle in Heemstede en Bennebroek + Mierlo-Hout'.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 december 2022 om 15:22 uur

Bedankt Hans voor deze bijdrage. Bij deze ook de link naar je blog: https://ilibrariana.wordpress.com/2015/07/09/de-broeders-van-de-la-sall… Prachtige bron van informatie over de broeders en ook de vele illustraties springen in het oog! Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.