Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Barbara in Wijbosch

Kloosters

Het Sint Barbaraklooster aan de Eerdsebaan in Wijbosch van de Zusters van Liefde van Schijndel werd gesticht op 11 september 1894. Het was bedoeld als herstellingsoord voor zieken en zwakken en als rustoord voor oude zusters. Ook was er een bewaarschool en een lagere meisjesschool.

Schijndel, klooster Barbara in Wijbosch, c. 1920. Foto: BHIC, fotonr. FOTOSC_0005.
Schijndel, klooster Barbara in Wijbosch, c. 1920. Foto: BHIC, fotonr. FOTOSC_0005.


Het grote, tweelaagse huis met grote tuin werd na 40 jaar bewoning, in 1944, verwoest als gevolg van oorlogshandelingen. De Schijndelse architect Ch. van Liempd herbouwde het in 1952 in de stijl van de Delftse School. De nieuwbouw werd op 8 december 1953 ingewijd door Mgr. Mutsaerts.

Schijndel, Inwijding klooster Barbara, 1953. Foto: BHIC, fotonr. 1632-004683
Schijndel, Inwijding klooster Barbara, 1953. Foto: BHIC, fotonr. 1632-004683


Het klooster werd in 1961 erkend als verpleeghuis voor religieuzen. Het fungeerde tot 1996 onder de naam Stichting Verpleeghuis Sint Barbara. In 1997 namen de Verenigde Zorgcentra Schijndel de zorg over, waarna het huis in 1998 is gerestaureerd en verbouwd. Het staat sindsdien ook open voor niet-religieuze bewoners. Er woont nog steeds een groep religieuzen in een aparte kleinschalige leefgroep "Kapelstraat".

Schijndel, Klooster Barbara in Wijbosch, 2010. Foto: Collectie Jan Smits.
Schijndel, Klooster Barbara in Wijbosch, 2010. Foto: Collectie Jan Smits.


Het klooster is een langgerekt bakstenen gebouw. In het pand is een gevelsteen aangebracht. Verder is er een negentiende-eeuws houten beeld van de H. Barbara met toren en zwaard. Opvallend zijn de grote kloosterkerk en de forse vierkante toren. Het kerkhof, met witte kruisen voor de eigen zusters en daarachter zwart granieten kruisen voor zusters van andere kloosters, heeft een Calvarieberg en is met een taxushaag omheind.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

9

Reacties (9)

Jan van Weert zei op 1 januari 2018 om 15:46 uur

De nieuwbouw vond plaats aan de overzijde van de weg en het kapot geschoten klooster werd in zijn geheel afgebroken.
Zie ook: http://www.historisch-schijndel.nl/de-tegels/37/sint-barbaraklooster

Marilou NillesenBHIC zei op 2 januari 2018 om 09:09 uur

Ah, dank voor deze toevoeging en verwijzing, Jan. Wie meer wil weten, kan met dit artikel zeker uit de voeten.

H.C.F.Bazelmans zei op 2 november 2018 om 15:42 uur

Aan dit klooster bewaar ik leuke herinneringen. De tante van moeder sleet hier als Zuster Herminigilde de Vet haar laatste jaren. De 50-tigste en de 65-tigde professiefeest mochten wij meevieren. Feesten die je nooit vergeet! Maria de Vet werd geboren op de Leenhof landgoed Gorp en Roovert in Hilvarenbeek. Haar ouders staan vermeldt in het boek over dit Landgoed van Gebr. van Gils.

Ook een zus van moeder behoorde bij deze congregratie. Zij was zuster in het St.Theresiagesticht Raamsdonkveer en daar overleden in 1947. En herbegraven in Wijbosch-Schijndel met een zwart kruis. Wel in een massagraf. Terwijl Zuster Herminigilde in het moederhuis is gestorven. dus met een wit kruis in een eigen graf.

Reden om als 70-plusser eens in de vijf jaar hun graven te bezoeken.

Lisette KuijperBHIC zei op 6 november 2018 om 13:49 uur

Wat mooi dat je goede herinneringen hebt aan dit klooster en de feesten die daar georganiseerd werden. Ik kan me goed voorstellen dat je er een speciale band mee hebt, omdat er maar liefst twee familieleden verbonden waren aan dit klooster.

Hebben de tantes weleens wat verteld over hun leven in het klooster? Waarmee vulden ze hun dagen? En kun je ons nog iets meer vertellen over die geweldige professiefeesten? We zijn erg benieuwd!

H.C.F.Bazelmans zei op 15 november 2018 om 11:45 uur

S.s.t.t. Geachte Lisette Kuijper. U vroeg mij iets meer te vertellen over mijn (verre) familieleden verbonden aan dit klooster.
Allereerst heb ik de geboorteplaats genoemd van moeders tante nonneke. De Leenhof wordt in verband gebracht met de (beroemde) arts en taalgeleerde Ioannes Goropuis Becanus (=Jan Gerartsen van Gorp). Tot wiens verhogende status dit is weet ik niet. Wel dat daar mijn overgrootouders dit familielid ter wereld brachten.
Daarnaast hebben nazaten hiervan in een bikkelhard leven hoge militaire onderscheidingen verworven in zowel Belgie als Nederland.
Waarom deze familieleden voor deze congregatie kozen is mij ook niet bekend. Wel zijn er gevleugelde uitspraken blijven hangen. B.v. van moeders zus Cato - Eerwaarde zuster Maria Theofrida- de eeuwigheid duurt lang zat om er in te blijven, laat mij nog maar even leven. Zij stief op 11 jan. 1947 in het St.Theresiaklooster te Raamsdonksveer. Vijf weken voor mijn geboorte. Met de toen geldende regels mocht mijn moeder daar niet aanwezig zijn vanwege de zwangerschap. De/mijn tante werd 38jr. Heel veel later vond ik haar herbegraven aan dit moederhuis. Wat binnen dit huis nogeens is gebeurd.
Moeders tante nonneke -Zuster Maria Herminegilde- heb ik als kind met de bus nogeens mogen bezoeken in het klooster van Eersel met vage herinneringen.
Nee, dat feest van het gouden jubilè vergeet je nooit meer. We schrijven 4 maart 1959. Een mooie zonnige lentedag. Dat kunnen die zusters wel. Met een luxe auto werden we gebracht. Als kind hoorde ik ook wat dhr. Weert zei. Er was ook nog een m.i. pachtboerderij bij dit klooster. Koren op de molen van vader, die in 1957 stopte vanwege o.a. minister Mansholt en de KI-vereniging. Het feest begon met een Heilige Mis met o.a. als voorganger haar (heer)neef Pater Marcus/Jef Verhaeren uit Poppel. En toen wiskundeleraar in Aarschot uit de orde van De Witte Paters Heilige Harten. Als jonge neomist bracht hij Pater Damiaan mee naar Leuven. Moeders tante nonneke was heel erg gesteld op hem. Hierna een feestdiner met lekkere gerechten en voordrachten. Dan was er 's-middags nog een lof. En dan nog nagenieten in de mooie voorjaarzon. De tijd ging toen te snel. En vooral het gerecht warme kaasbroodjes zouden we onmiddelijk voor terug willen komen. Hoe dat gemaakt en gebracht werd een hemels gerecht. Later werd hierover nog menigmaal contact gezocht met dit klooster. Uiteraard kregen we ook een herinneringsprentje dat z.g. suikerzoete tekst bevat. En die dit nu helpt bij de gedachten hieraan. Op 9 febr. 1975 overleed ze op 84-jarige leeftijd. Ik hoop hiermee u enigzins deelgenoot te hebben gemaakt, waar nog heel veel over te vertellen zou zijn. En hun niet te vergeten!

Lisette KuijperBHIC zei op 20 november 2018 om 12:21 uur

Hartelijk dank voor deze achtergrondinformatie over je familieleden en vooral voor het delen van je persoonlijke herinneringen! Wat verdrietig dat je tante op zo'n jonge leeftijd is gestorven.

De beschrijving van het feest heb ik met veel plezier gelezen. Dat moet een prachtige dag geweest zijn! Mocht je dit herinneringsprentje nog hebben en het met ons willen delen, dan kun je eventueel een scan opsturen naar info@bhic.nl. Wij zijn natuurlijk wel erg benieuwd naar die 'suikerzoete' tekst :)

Lisette KuijperBHIC zei op 29 november 2018 om 15:52 uur

Van H.C.F. Bazelmans ontvingen wij onderstaande kopieën van drie mooie herinneringsprentjes van zuster Herminegilde (Maria Gijsberdina de Vet) en zuster Theofrida (Catharina Maria Gerardina Versteijnen). Hartelijk dank voor het toesturen van deze prentjes!

Bart van den Berg zei op 15 juli 2023 om 18:18 uur

Ben hier jaren misdienaar geweest nog bij rector Verhoeven en zuster odulfa was een mooie tijd

Thijs de LeeuwBHIC zei op 20 juli 2023 om 15:22 uur

Dank voor het reageren Bart. Dan zul je nog wel e.e.a. over Huize Barbara kunnen vertellen, wat deze plek voor jou en anderen destijds heeft betekend. Over welke jaren hebben we het dan trouwens? Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.