Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huis van Sint Lucia in Luyksgestel

Kloosters

Pastoor Van de Ven had al veel pogingen zien mislukken om zusters voor onderwijs en zorg naar Luyksgestel te krijgen. In december 1933 vond hij de Franciscanessen van Veghel bereid het Huis van de H. Lucia te betrekken.

Foto: © Fren Nabuurs, 2010
Foto: © Fren Nabuurs, 2010

Het klooster, dat in de pastorietuin werd gebouwd door architect J. van Halteren, was toen nog niet helemaal klaar. In januari 1934 konden de scholen in gebruik worden genomen, het klooster werd 18 mei 1934 ingezegend. In 1937 verbouwde men de mannenzaal en in 1952 volgden drie nieuwe schoollokalen.

De franciscanessen hieven het klooster op in april 1988 en verkochten het in 1992 aan de gemeente. Die liet het met extra appartementen en een zijvleugel naar ontwerp van bureau Van Halteren, Roggen, Broere verbouwen tot bejaardenhuis. Alleen de hoofdvorm en de naam van het gebouw bleven behouden. 

Foto: © Fren Nabuurs, 2010
Foto: © Fren Nabuurs, 2010

De haaks aangebouwde kapel werd gerenoveerd met terugplaatsing van de oude inrichting. Het huis werd opgenomen in de Regionale Stichting Zorgcentrum de Kempen.

De eveneens haaks aangebouwde meisjesschool is verdwenen. De Lourdesgrot in de tuin is gemaakt door Willem Dirx.

 

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

2

Reacties (2)

Jan van den Dungen zei op 3 november 2018 om 11:14 uur

"De eveneens haaks aangebouwde meisjesschool is verdwenen. De Lourdesgrot in de tuin is gemaakt door Willem Dirx.", staat in uw verhaal. Het is wellicht interessant om te weten, dat de nieuw gebouwde vleugel met appartementen voor ouderen, op de plaats van de oude Meisjesschool, ongeveer dezelfde contouren heeft behouden als de oude school.J

Lisette KuijperBHIC zei op 6 november 2018 om 15:11 uur

Dat is zeker interessant om te weten, Jan! Misschien zijn er nog wel ouderen die nu een appartement hebben op de plek waar ze vroeger naar school zijn gegaan...Bedankt voor deze aanvulling!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.