Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huis van den Zoeten Naam van Jezus in Eindhoven

Kloosters

Jonkheer Van der Beken Pasteel uit Stratum had een bedrag gegeven ‘tot daarstelling van een gesticht van Liefdadigheid of andere godsdienstige inrichting’. Het terrein werd begin jaren zestig van de negentiende eeuw aangekocht. Mgr. Zwijsen aarzelde echter, omdat hij rekening wilde houden met de andere zusterhuizen, die al in Eindhoven gevestigd waren.

Het Sint-Jozefgesticht, later Huis van de Zoeten Naam van Jezus
Het Sint-Jozefgesticht, later Huis van de Zoeten Naam van Jezus

Zodoende is dit huis voor de Zusters van Liefde van Tilburg, dat oorspronkelijk Sint-Jozefgesticht heette, pas gesticht in 1868.

Na de bouw bleek er geen geld meer te zijn voor het onderhoud van de zusters. Toch begonnen ze met onderwijs aan ‘kostkinderen’ en met bejaardenzorg, openden ze een kleuterschool en gaven ze les in taal en handwerken. Een jaar later werd er het studiehuis gevestigd.

Opzichter en architect frater Antonius begon in 1873 met uitbreidingen, die extra cellen, een slaapzaal en een studiezaal omvatten. Architect Andries Clement ontwierp de uitbreiding, die tussen 1936 en 1938 uitgevoerd werd.

In 1972 verlieten de zusters het klooster, dat in januari 1973 werd afgebroken voor het nieuwe bejaardenoord Wilgenhof. De zusters gingen wonen aan de Heezerweg. In de Wilgenhof heeft vanaf 1 juni 1976 nog een tijdlang een communiteit bestaan.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

2

Reacties (2)

Michel Janssen zei op 13 juni 2019 om 21:19 uur

Heel bekend voor mij dit, mijn opa Hendrikus de Groot (1886-1971) woonde zijn laatste jaren van zijn leven tussen 1959 en 1971 in het voorste gebouw, als kind kwam ik daar regelmatig in dit voorste gebouw, ik praat dan over de periode 1966 -1971. Mijn moeder Sjaantje de Groot (1923-2014) heeft ook op de kleuterschool gezeten dat was begin jaren 30. Tot slot zou ik graag willen weten over er nog foto's zijn van de afbraak van dit gebouw,.

De Wilgenhof dat in 1976 werd geopend daar ben ik ook regelmatig geweest omdat daar nog familieleden en kennissen van mijn moeder woonden. De laatste keer dat ik dit gebouw betrad was in 2006.

Marilou NillesenBHIC zei op 17 juni 2019 om 09:44 uur

Hallo Michel, dank voor je berichtje. Je hebt meerdere lijntjes lopen naar dit gebouw, bijzonder zeg!

Wat betreft je vraag over de foto's van de afbraak, die hebben wij niet in onze collectie. Maar je kunt het eens proberen op de volgende sites:

https://www.rhc-eindhoven.nl/
https://www.eindhovenfotos.nl/index.html
https://www.eindhoveninbeeld.com/
https://yenm.home.xs4all.nl/Toenennu/

Of misschien is er hier iemand die deze vraag leest en nog beeldmateriaal heeft? We horen het graag!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.