Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huis van de H. Jozef in Veldhoven

Kloosters

Het kerkbestuur van de Sint Ceciliaparochie in Veldhoven had in 1897 huis en erf De Kroon aangekocht voor een liefdegesticht. Het lukte pastoor H.J. Achterbergh echter niet om de Zusters van de Choorstraat, de Zusters van Liefde uit Tilburg of de Zusters van Schijndel aan te trekken.

Veldhoven, klooster van de H. Jozef, 1928. Foto: Collectie Jan Smits
Veldhoven, klooster van de H. Jozef, 1928. Foto: Collectie Jan Smits

Pas in 1899 waren het uiteindelijk de Franciscanessen van Veghel voor wie architect J. Heijkants een klooster mocht gaan bouwen. De zusters begonnen hun werkzaamheden in mei 1900. In 1923 kwam er een nieuwe meisjesschool, vijf jaar later werd het klooster vergroot, tegelijk met de bouw van een nieuwe kleuterschool.

In 1959 trokken de zusters van Veghel zich terug uit het onderwijs. De school is in augustus 1966 overgegaan naar de zusters van Koningshof. In maart 1975 is de communiteit opgeheven.

De laatste zusters verlieten Veldhoven op 15 april van dat jaar, nadat de pensiongasten in het nieuwe verzorgingshuis Merefelt aan de Parklaan waren ondergebracht. In augustus zijn klooster en schoolgebouwen gesloopt. In 2003 kwam er woningbouw.

Het klooster was een typische Heijkantsbouw: een tweelaags middendeel met twee naar voren uitspringende vleugels voor kapel en school. Op het dak stond aan de voorzijde een dakkapel en op de hoeken troonden vier schoorstenen. De achtertuin grensde aan het riviertje de Gender.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

N.B. Dit verhaal is aangepast naar aanleiding van de reactie van Jan van den Boom op 14 augustus 2019. Redactie

2

Reacties (2)

Jan van den Boom zei op 12 augustus 2019 om 11:23 uur

beste Paul,
In uw eerst regel staat dat het kerkbestuur in 1877 huis en erf de Kroon aankochten. Dit moet zijn 24 november 1897. Als bron gebruikte ik het archief van de parochie H. Caecilia Dossier IX inventaris 1 doc 001.
Welke bron gebruikte u om te schrijven dat de "school in augustus 1966 overgegaan is naar de zusters van Koningshof"?
Met vriendelijke groet,
Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken

Paul HuismansBHIC zei op 14 augustus 2019 om 09:50 uur

@ Jan van den Boom. Dank voor uw correctie van de datum. Uw bron lijkt mij overtuigend en ik zal het jaartal aanpassen. Pastoor Achterbergh is pas in 1896 in de St. Caeciliaparochie gekomen, begrijp ik uit andere bron. Dat ondersteunt de datum die u noemt nog eens.
Zowel het jaartal 1877 als de overgang van de school in 1966 komen uit de bron die onderaan het artikel staat genoemd, het Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant van Jan Smits. U vindt het St. Jozefhuis op bladzijde 873.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.