Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huis van de H. Johannes in Nistelrode

Kloosters

De inwoners van Nistelrode zullen herinneringen hebben aan de Franciscanessen van Veghel. Velen van hen zullen een zuster als onderwijzeres hebben gekend. Het franciscanessenklooster werd gesticht, omdat de zusters het onderwijs kwamen verzorgen.

Met steun van kapelaan Van Iersel konden de zusters op 16 augustus 1881 het huis en de tuin van een voormalige burgemeester betrekken.

Foto: collectie BHIC
Foto: collectie BHIC

Pastoor J.M.M. van Ulft liet in 1896 een nieuw klooster bouwen. De meisjesschool werd aan het huis vastgebouwd. Negen jaar later werd een gasthuis aangebouwd voor bejaardenverzorging. In 1925 openden de zusters een huishoudschool. In 1943 woonden en werkten er veertien zusters.

Op 10 april 1961 hebben de zusters school en klooster verlaten. Na hun vertrek werd het huis enkele jaren verhuurd aan gerepatrieerde gezinnen en in 1969 is het afgebroken. In de kloostertuin bouwde men de basisschool Maxend.

In de voormalige jongensschool huisde later de bibliotheek en op de plaats van de meisjesschool kwam een groenperk. Op 12 april 2012 werd de eerste steen gelegd van het Educatief en Cultureel Ontmoetingscentrum Nistelrode, waartoe ook dit gebouw behoort. Op de plaats van het klooster kwamen seniorenwoningen. 

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.