Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huis van de H. Antonius van Padua

Kloosters

Nu zetelt er het Generaal Bestuur van de congregatie, maar vroeger hadden de Zusters van Liefde van Tilburg hier aan de Hinthamerstraat een klooster met scholen. Heb je bij een van hen in de klas gezeten? Vertel dan hier je verhaal.

Van 1623 tot 1629 was dit huis van de witheren. In 1652 werden de gebouwen in delen verkocht en bouwde de nieuwe eigenaar mr. Johan Gans een gang met een nieuw poortgebouw, de zogenaamde Ganzepoort. Het pand is in 1789 grotendeels gesloopt.

De Zusters van Liefde van Tilburg kochten het restant in 1853 voor het Don Bosco-werk, waar ze in 1852 mee begonnen waren. In 1890 kwam er een neogotische kapel.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2012 In 1928 stond het huis bekend als Antoniusgesticht, de zusters hadden er hun klooster en bijzondere meisjesscholen, later ook een Mater Amabilisschool.

De zusters werkten tot 1988 in het onderwijs. In dat jaar is het huis door architect Van de Vliet uit ‘s-Hertogenbosch gerestaureerd. Na tien jaar leegstand werd de kapel afgebroken. Tot op heden is er het generalaat van de congregatie gevestigd.

Het monumentale herenhuis uit 1645 heeft een classicistische bakstenen gevel. Boven de ramen bevinden zich rijk gebeeldhouwde festoenen. De deuromlijsting met bovenlicht is later aangebracht in plaats van een doorgang. Deze heeft een geometrisch bovenlicht in de stijl van omstreeks 1800. Rechts bevindt zich de voormalige school met een eenvoudige bakstenen gevel uit circa 1910. De voormalige kapel had spitsboogramen en een dakruiter. De aanbouw aan de west- en zuidzijde was door een gang verbonden met het hoofdgebouw. 

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2012

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.