Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huis Klondike, Generalaat der Franciscanessen van Veghel

Kloosters

Dit notarishuis uit 1878 werd in het begin van zijn bestaan ‘Huize Rustplaats’ genoemd. De huidige naam herinnert aan de Tweede Wereldoorlog, toen kolonel Johnson van de 101st Airborne Division dit huis als ‘commandopost Klondike’ gebruikte. Het pand kwam in 1968 in het bezit van de gemeente, die er het Riagg onderbracht.

Veghel, Huize Klondike. Foto: © BHIC / Gerjan Hulsegge, 2007. De Franciscanessen van Veghel kochten het huis in 1986 van dokter Kerssemakers. Architectenbureau Van Halteren, Roggen, Broere restaureerde het in 1986 en bouwde aan de achterzijde huisvesting voor de zusters. Het gebouw zelf werd als generalaat van de congregatie ingericht en het oude koetshuis als kapel. In 2008 verplaatsten de zusters hun generalaat naar een pand aan de Frisselsteinstraat 5A.

Bovenin de gevel is in een ovaalvormig medaillon de kop van een adelaar weergegeven als verwijzing naar het embleem van de 101ste Airborne Divisie. Het huis is fraai gelegen aan een gazon en een tuin met geboomte.Veghel, Hekwerk van huize Klondike. Foto: © BHIC / Gerjan Hulsegge, 2007.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.