Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huis aan de Choorstraat te 's-Hertogenbosch

Kloosters

Vanaf de stichting in 1820 werkten de zusters van de congregatie Dochters van Maria en Joseph in dit huis aan de Choorstraat, waaraan de congregatie haar meest gebruikte naam ontleent.

Klooster aan de Choorstraat (foto: J. Smits)Het oude herenhuis aan de Choorstraat (mogelijk al uit 1820) heeft een in zijn sobere, klassiek aandoende gevel van baksteen. Het is bewust niet als klooster herkenbaar gebouwd.

Het gebouw dat het dichtst bij de Parade ligt, dateert uit 1842-1843 en 1855. In april 1842 brandde het achterste gedeelte af. Voor de nieuwbouw werd in oktober van dat jaar de eerste steen gelegd. Pastoor Heeren betaalde zelf de bouw van een neoclassicistische kapel, die de zusters in 1846 konden betrekken maar pas in 1883 werd ingewijd. Architect L. Hezenmans uit ‘s-Hertogenbosch maakte later de tekeningen voor het interieur.

In 1891 kocht de congregatie het aangrenzende huis van Bergmann, dat in 1892 in gebruik werd genomen als verblijf voor meisjes in de opleiding en vrouwen. In 1909 kwam de congregatie in het bezit van nagenoeg alle huizen in de Choorstraat en de Papenhulst. Tussen 1908 en 1911 breidde J. van Halteren het klooster in neogotische stijl uit. W. van Aalst ontwierp de in 1910-1911 gebouwde kweekschool Concordia, de H. Hart-mulo en de nieuwe grote kapel, die 29 augustus 1911 werd ingewijd.

Interieur van de kapel met orgel (Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed nr. 408.317)Papenhulst 5 (foto: J. Smits)

De aan de Papenhulst en Choorstraat gebouwde bakstenen gevels van Van Aalst domineren het straatbeeld. Ze maken deze tot een typisch ‘katholieke’ straat, gedomineerd door de strenge lijnen van scholen en gestichten.

C. de Bever uit Eindhoven ontwierp in 1987 ten zuiden van de kapel nieuwe appartementen voor de zusters. Ook tekende hij de plannen voor de uitbreidingen van 1999, waarbij de oude vleugels zijn vervangen door appartementen.

Het inwendige van de kapel is gemoderniseerd. Van de oude kapel bleef het rijk gesneden orgelfront bewaard. De beeldhouwer Driek van der Marck inspireerde zich hiervoor op het front van het orgel van de Sint Janskathedraal.

Bronnen

Gegevens: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto's

  1. Klooster aan de Choorstraat (foto: J. Smits)
  2. Papenhulst 5 (foto: J. Smits)
  3. Interieur van de kapel (Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed nr. 408.317)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.