Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Sint-Elisabethgesticht te Grave

Kloosters

Dit huis werd in 1888 door de regenten van het Catharinagasthuis gebouwd op een gedeelte van het bolwerk Hartenaas. Het gebouw werd ontworpen door ir. Jan Jacob Weve, die van 1881 tot 1920 stadsarchitect van Nijmegen was. Vanaf april 1931 werkten de Zusters van Maria ter Engelen in dit rusthuis waar ze ook hun klooster hadden.

Grave, Elisabethgesticht rond 1900. Foto: BHIC, fotonr. GRA0063De ‘Duitse zusters’ vertrokken tegelijk met de zusters van het Catharinagasthuis in februari 1970. Het Sint Elisabethgesticht is daarna gesloopt.

Grave, Elisabethgesticht rond 1910. Foto: BHIC, fotonr. GRA0071Het rustoord annex klooster aan de St. Elisabethstraat 2 was in neogotische stijl opgetrokken. Typerend voor Weve was de toepassing van motieven uit de Noordduitse baksteengotiek. Aan de achterzijde van het middendeel bevond zich de haaks gerichte kapel. Deze had een rijzig schip met dakruiter en een lager veelhoekig gesloten koor. De parkachtige tuin van het klooster grensde aan de vroegere vestinggracht.

Foto's

  1. Elisabethgesticht rond 1900. Foto: BHIC, fotonr. GRA0063
  2. Elisabethgesticht rond 1910. Foto: BHIC, fotonr. GRA0071
5

Reacties (5)

V. G.M. Peil - Crutzen zei op 19 november 2018 om 15:05 uur

Namens de Stichting Behoud en herstel Historisch Groen Grave zou ik graag meer willen weten over het park dat bij het Gesticht lag. Ons bijzondere interesse gaat uit naar de Boomgaard die in dit Park lag. We zijn als Stichting van plan deze hoogstamfruitbomen terug te planten. Met vriendelijke groet Veronica Peil
Voorzitter van bovengenoemde Stichting

Lisette KuijperBHIC zei op 22 november 2018 om 10:43 uur

Bedankt voor je vraag, Veronica! In onze archieven vind ik drie bouwvergunningen die te maken hebben met het rustoord. Als je op deze link klikt, zie je de indexgegevens hiervan: http://www.bhic.nl/integrated?mivast=235&mizig=194&miadt=235&milang=nl&…

Je zou deze tekeningen als scan aan kunnen vragen door te kiezen voor 'scannen op verzoek' (het meest rechtse icoontje bij elke bouwvergunning). Ik weet alleen niet of er specifiek informatie over de boomgaard over te vinden is. Je zou ook nog eens navraag kunnen doen bij de Stichting Graeft Voort van het Graafs Museum: http://www.graafsmuseum.nl/ Veel succes ermee!

Ruut Westerbeek zei op 19 oktober 2020 om 12:53 uur

In mijn herinnering lag onder die boomgaard een opslagplaats voor appels. Onder de grond dus. Ik ben daar een aantal jaren misdienaar geweest en zodoende ooit met de tuinman ondergronds geweest. Ik heb die plek nooit meer teruggevonden. Er lag een luik bovenop de trap, ergens tussen de struiken, dacht ik. Heeft iemand hier ook nog herinneringen aan?

Paul van Meegen zei op 15 oktober 2023 om 13:15 uur

Tijdens een wandeling door Zutphen raakte mijn vrouw en ik in een bijzonder aangenaam gesprek met een bewoner.
Al pratende ging het over Velp bij Grave, onze woonplaats.
Hij vertelde dat hij als kind een boekje had gelezen met de titel: Het geheim van de oude poort. Hierin wordt o.a. Huize Elisabeth genoemd.
Vele jaren later liep hij door Grave en kwam er achter dat het boekje over Grave ging. Ik ben op internet gaan zoeken en vond het boekje.
Erg leuk om het te lezen.

Marilou NillesenBHIC zei op 15 oktober 2023 om 17:13 uur

Dag Paul, wat leuk dat je dat hier laat weten. En bijzonder om via Zutphen in Velp terecht te komen... En ja, Het geheim van de oude poort is inderdaad een erg vermakelijk boekje. Een snelle zoektocht leert me dat het boekje nog verkrijgbaar is via Boekwinkeltjes.nl (https://www.boekwinkeltjes.nl/s/?q=Het+geheim+van+de+oude+poort&t=1&n=1…)

En anders is het in te zien op onze studiezaal:
https://proxy.archieven.nl/235/D9BF2DADB53B40D8AB4F14EF8B002082

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.