Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het nieuwe klooster van de Zusters van Moerdijk

Kloosters

Na de verwoesting van het oude klooster in 1944 werd het moederhuis van de Zusters van Moerdijk verplaatst naar Veldhoven. De congregatie bouwde in 1948 aan de Steenweg 41 wel nog een klein klooster in Moerdijk naar ontwerp van architect B. Koldewey uit Voorschoten.

Foto: Collectie BHIC, nr. PNB001038237De zusters werkten in de wijkverpleging, de kleuterschool en de lagere school. In 1972 waren er geen zusters meer om de onderwijzeressen die met pensioen gingen, te vervangen. Daarom werd het klooster in dat jaar opgeheven. Het gebouw werd verkocht aan Kok Makelaardij te Dordrecht, waarna het nog vele malen van eigenaar wisselde.

Het witgeverfde klooster is eigenlijk een flink woonhuis. De kapel heeft een lager koor en draagt een klokkentorentje. De gevel aan de straatzijde heeft een terracotta reliëf van een Christusfiguur met het opschrift: vita et resurrectio nostrae (ons leven en onze herrijzenis).

Foto: Collectie BHIC, nr. PNB001038252Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.