Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Monasterium der Clarissen-Coletinen te Helmond

Kloosters

De Clarissen-Coletinen uit Tilburg vestigden zich in 1900 in Helmond. Architect J.W. van der Putten bouwde hun klooster aan de Molenstraat in 1903-1904. In de jaren vijftig en zestig vonden er verbouwingen en restauraties plaats. De communiteit werd in 1992 opgeheven, de resterende zusters vertrokken naar Someren.

Helmond. voormalig monasterium der Clarissen, 1989. Foto: BHIC, fotonr. PNB001029339
Helmond. voormalig monasterium der Clarissen, 1989 (bron: collectie BHIC, nr. PNB001029339)


Het voormalige klooster kreeg een maatschappelijke zorgfunctie, is informatiecentrum (GGZ, Humanitas) en is in gebruik als sociaal pension Clara van de Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond e.o.

Het klooster is in carrévorm gebouwd rond een hof. De stijl is ambachtelijk-traditioneel met neoromaanse elementen. De voorgevel wordt rechts afgesloten door de kloosterkapel. Op de kapel staat een dakruiter. Langs de kapel en een deel van de hof loopt een kloostergang met rondboograampjes en een plat dak. Opzij van de kapel geeft een kleine paneeldeur toegang tot de kloostergang.

Het interieur van het klooster is zeer sober en in de jaren vijftig en zestig vrijwel geheel gemoderniseerd. De kapel met tongewelf heeft aan de zijde van het koor een raamopening, waardoor de slotzusters onzichtbaar voor het kerkvolk de mis konden bijwonen. Achter een bakstenen muurtje ligt het kerkhof.

3

Reacties (3)

Lucien Van Snellenberg zei op 17 juni 2020 om 20:23 uur

Mijn herinnering aan dit klooster
In de periode tussen 1953 en 1959 kwam ik dagelijks langs dit klooster gelopen als ik naar de Canisius school in de Molenstraat liep
Op een ochtend ( stemdag in Nederland) kwamen alle zusters naar buiten met een sluier voor hun ogen en het hoofd gebogen en zij werden begeleid naar klaar staand taxi's
De rit ging dan naar de Jozeph school in de Tolpost staart ( pastoor van Leeuwenstraat) om te verschijnen
Toen kende men nog een Opkomst plicht bij het stembureau
Ik vond dat toen een hele belevenis al die "nonnen "die niet op mochten kijken

Frans Dirkx zei op 30 januari 2023 om 21:32 uur

Ben vroeger vaak in dit klooster geweest op bezoek bij Zr Clara ( Tante Ann) en Zr Fidelis ( slotzuster) ( Tante Lies) .Ben in 2007 nog eens om hun graf te bezoeken maar die waren verdwenen .Ben binnen gaan vragen , de kruisen zouden terug geplaats worden ?
Is het klooster kerkhof nog herstelt?

Lisette KuijperBHIC zei op 2 februari 2023 om 12:50 uur

Hartelijk dank voor je reactie, Frans. Je zou dit het beste even na kunnen vragen bij het klooster zelf. Dat is nu in handen van GGZ Oost-Brabant: https://www.ggzoostbrabant.nl/wonen-en-verblijven-bij-ons

Veel succes ermee!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.