Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Missiehuis Rooi Harten in Tilburg

Kloosters

In 1882 waren de Missionarissen van het H. Hart op zoek naar een grotere behuizing vanwege plaatsgebrek in hun klooster Huize Gerra in Haaren. De overste van de Fraters van Tilburg, Antoon de Beer, en de deken van Tilburg bemiddelden voor de congregatie bij de aankoop van de oude lakenfabriek van de neven De Beer in de wijk Veldhoven.

Tilburg, Missiehuis, c. 1900. Foto: Regionaal Archief Tilburg, fotonr. 000132.jpg
Tilburg, Missiehuis, c. 1900. Foto: Regionaal Archief Tilburg, fotonr. 000132.


In 1883 kochten ze ook de aanpalende voormalige directeurswoning met bijbehorende schuur en terreinen. In 1885 werd de fabriek verbouwd tot een tijdelijk klooster, met de kapel in de machinekamer. Architect A. de Beer ontwierp de plannen voor een nieuw missiehuis, P.J.H. Cuypers corrigeerde ze en vulde ze aan. Op 13 augustus 1890 werd het Missiehuis ingewijd. De kapel was pas in 1897 klaar, ook hierbij was A. de Beer betrokken.

Tilburg, Missiehuis, c. 1900. Foto: Regionaal Archief Tilburg, fotonr. 000137
Tilburg, Missiehuis, c. 1900. Foto: Regionaal Archief Tilburg, fotonr. 000137.


En bijna veertig jaar later was er opnieuw een architect De Beer in het spel, dit keer F.C. , toen er in 1934 een rechtervleugel bijgebouwd moest worden voor het kleinseminarie. In 1956 werd de parallel aan de kapel gebouwde Broedersbouw ingewijd. Na de opheffing van het kleinseminarie in 1967 werd deze vleugel gebruikt door de R.K. Leergangen.

In 1974 trok men Jos Bijnen uit Oss aan voor de verbouwing van het Missiehuis tot kloosterverzorgingshuis. De gebouwen met de voormalige boerderij en het terrein zijn in 2010 verkocht. De nieuwe bestemming combineert wonen en een representatieve functie. In de tuin worden woningen gebouwd.

Foto: Collectie BHIC, fotonr. PNB001063403Het pand vertoont de invloed van P.J.H. Cuypers met elementen van de neogotiek en de chaletstijl. Boven de hoofdingang bevindt zich een natuurstenen reliëf van de hand van L. Petit en T. van Eindhoven, naar een ontwerp van F.C. de Beer uit 1933. Het werd door de bevolking geschonken bij het vijftigjarige bestaan van de Tilburgse vestiging en stelt een missionaris voor die vertrekt naar de missie.

Haaks op het hoofdblok staat de kloosterkapel met een door vijf straalkapellen omsloten koor. Onder de kapel bevinden zich enkele zalen. De spitsboogvensters met glas-in-lood worden op de begane grond afgewisseld met segmentboogvensters in de straalkapellen.

Foto: Collectie BHIC, fotonr. PNB001063407Het interieur van het klooster is deels verbouwd. De lange middengangen en de trappenhuizen zijn nog herkenbaar. Bijzonder gaaf zijn de twee grote zalen met chambrettes op zolder. Ook het interieur van de kapel is gaaf bewaard, met glasramen, polychromie en altaren van H. van der Geld.

In de achtertuin bevindt zich een kerkhof met kerkhofhuisje. Deze tuin wordt omheind door kloostermuren aan de kant van de Bredaseweg en Diepenstraat. Er staan enkele tuinbeelden en 32 beuken, esdoorns en lindebomen die allemaal de status van gemeentelijk monument hebben.

8

Reacties (8)

R.Hendriks zei op 12 augustus 2020 om 10:43 uur

Beste,

Van 1964 t/m 1965 heb ik in het seminarie gewoond en maakte ik deel uit van de voorbereidingsklas die uitpandig een paar straten buiten de kloostermuren op een school aldaar werd onderwezen.
Bijzonder in mijn herinnering waren de zaal met chambrettes, de eetzaal, de toneelzaal en in het bijzonder het podium met de souffleerplaats., de kapel (bijzonder fraai) en de hokjes voor de muzieklessen, de cour waar we vaak sporten.
Van de paters weet ik nog maar enkele namen : Rector Eykens (???),
conrector van Tilburg, pater Frits van den Sande, pater Bohm.

Ik vraag mij af wat van dit alles nog in stand is gebleven en of er een bezoek kan worden afgesproken om herinneringen terug te halen.

Met vriendelijk groet
Ruud Hendriks

Mick van Gerwen zei op 13 augustus 2020 om 09:06 uur

Hallo Ruud, De congregatie heeft het missiehuis verkocht en het wordt tegenwoordig voor andere doeleinden gebruikt. Er zitten verschillende ondernemingen in zoals een belastingadviseur en een sterrestaurant. In de kloostertuin is de afgelopen jaren een nieuwe woonwijk gebouwd.

Ik heb nagevraagd of er nog bepaalde delen te bezoeken zijn. Als antwoord kreeg ik terug dat enkel het kerkhof nog te bezoeken is. Mocht u dit willen, kunt u bellen naar woonzorgcentrum Notre Dame in Tilburg waar de zusters. Dit dient als het moederhuis van de congregatie.

Henri van Rijzewijk zei op 21 augustus 2020 om 23:14 uur

Weet iemand of er een archief bewaart is gebleven van de mensen die in dit missiehuis verbleven?

Mick van Gerwen zei op 24 augustus 2020 om 10:52 uur

Hallo Henri,

Ik heb even gezocht binnen ons archief en dat van Tilburg, maar daar kan ik het niet vinden. Het is misschien beter als je zelf een mail stuurt naar de congregatie. Zij kunnen je waarschijnlijk verder helpen. Het mailadres is: info@misacor.nl.

Henri van Rijzewijk zei op 25 augustus 2020 om 11:12 uur

Hoi Mick,

Bedankt voor je reactie. Ik ga ze een mailtje sturen.

Groetjes, Henri

Hennie van de Sande zei op 23 oktober 2022 om 19:07 uur

Hallo Ruud pater Frits van de Sande leeft nog en woont in een verzorgingshuis op Texel. Hartelijke groet van hem

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 oktober 2022 om 12:29 uur

Veel dank Hennie! Ik zal Ruud per mail op de hoogte brengen van je reactie.

peter commandeur zei op 26 juni 2023 om 09:38 uur

4 september 1961, zette ik mijn eerste stap in, aan de Bredaseweg 204.
Na 6 jaar, waarbij ik terug kijk op een mooie periode van mijn leven, zet ik weer een stap "in de keuken" van broeder van Ewijk. (28 juni 2023 Monahr)
Toendertijd mede onder leiding van pater Aartse. Ik ben nieuwsgierig naar mede studenten. groet Peter Commandeur

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.