Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het klooster van de Liefdezusters in Dennenburg

Kloosters

De Liefdezusters van het Kostbaar Bloed woonden tot 1938 in de pastorie van Dennenburg. Zuster Rosa, die vanaf 1933 wijkverpleging deed in Dennenburg, Deursen, Demen, Dieden en Ravenstein was tevens huishoudster bij pastoor A. J. Burgmans, die op 3 april 1936 overleed, en kosteres.

Denneburg, voormalig huis van de Zusters van Liefde, 2010. Foto: Collectie Jan SmitsDenneburg, voormalig huis van de Zusters van Liefde, 2010. Foto: Collectie Jan Smits.

Pastoor M.J. Timmermans, pastoor in Deursen, vroeg om meer zusters voor de parochie Dennenburg. Ze konden immers in de leegstaande pastorie komen wonen. Ze hadden er een bewaarschool, gaven huishoudonderwijs en naailessen en werkten in de wijkverpleging. De zusters, van wie gezegd wordt dat zij in die jaren de parochie draaiende hielden, vertrokken in 1938, waarschijnlijk omdat de parochie Dennenburg toen werd opgeheven.

Het gebouw aan de Osstraat dateert uit de achttiende eeuw en werd bij de stichting van de parochie in gebruik genomen als pastorie en daarna dus als klooster. Tijdens de mobilisatie werd deze oude pastorie van Dennenburg ingebruikgenomen door militairen. Het huis is later in particuliere handen overgegaan.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.