Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het klooster Sint Petrus te Udenhout

Kloosters

Op initiatief van pastoor Petrus van de Wal begon men in 1900 met de bouw van een huis en school voor de Fraters van Tilburg. Het terrein naast de kerk was beschikbaar gekomen uit de erfenis van de in Udenhout geboren frater P. van Hulten. Het klooster is ontworpen door architect J. Smeele.

Smeele woonde gewoonlijk in de plaats waar hij bouwde en werkte veel samen met aannemer J.W. Kocken, die ook dit klooster uitvoerde.

Udenhout, klooster St. Petrus, 2010. Foto: Collectie Jan SmitsUdenhout, klooster St. Petrus, 2010. Foto: Collectie Jan Smits

Udenhout, klooster St. Petrus, 1983. Foto: BHIC, fotonr. PNB001068183De fraters betrokken het huis op 2 mei 1901. De vrijstaande kapel werd ingewijd op 5 september 1902. Vanaf 1911 gaven de fraters naast lager onderwijs ook landbouwcursussen.

In 1981 droegen ze het onderwijs over aan leken. Hoewel de communiteit officieel is opgeheven in 1984, bleven de fraters in het huis wonen en het een klooster noemen.

In 1988 vestigde zich hier de leefgemeenschap De Vuurhaard, die tijdelijk onderdak biedt aan ontheemden. De eerste gasten werden op 2 maart 2000 met een maaltijd verwelkomd.

Het kloostergedeelte, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwstijl met neogotische elementen, heeft een herenhuisachtige opbouw. Boven de portiek is een tegeltableau aangebracht met de kloosternaam Sint Petrus.

In de gevel is in een nis een beeld van de H. Jozef onder een kruis geplaatst. De kapel is in neogotische stijl gebouwd. In de tuin achter het klooster staat onder meer een rode beuk.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.