Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het klooster Elisabeth in Eindhoven

Kloosters

De Missiezusters van het Kostbaar Bloed begonnen in 1922 op verzoek van Kardinaal Protektor Van Rossum met acht zusters in de wijkverpleging in Eindhoven. Ze werkten ook voor het Wit-Gele Kruis en waren actief in dorpen in de omgeving. De zusters vonden onderdak in een huis, dat toen nog in de Jan van Lieshoutstraat gelegen was.

Eindhoven, Elisabethklooster. Foto: Collectie Jan Smits
Elisabethklooster. Foto: Collectie Jan Smits

Later werd dit de Vestdijk 45. Het ging om de villa Vijverhof, die lang is bewoond door ir. Gerard Philips en waarschijnlijk kort na 1901 gebouwd is in opdracht van sigarenfabrikant J.A. Lurmans.

Architect L. Kooken verbouwde de verdieping in 1925. Op deze etage richtte men de kapel in, die ingezegend werd op 9 mei 1932. In 1935 telde de communiteit 24 zusters. Ze staakten hun werkzaamheden in 1957.

Geruime tijd was er in het pand een apotheek gevestigd en daarna een kantoor. Het huis is in 1970 afgebroken. Het was gebouwd in eclectische stijl, mogelijk door de Amsterdamse architect K.P. Jonkers. Het pand had een geblokt gepleisterde gevel.

De consoles onder het balkon boven de ingang hadden bladmotieven. De voordeur had houten panelen. Achter het huis hadden de zusters een Lourdesgrot gebouwd. Tijdens de bezetting bouwden de Duitsers in de tuin een bomvrije schuilplaats.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.