Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het kapucijnenklooster te Helmond

Kloosters

In 1892 stichtten de Kapucijnen een klooster aan de Molenstraat voor een vijftigtal broeders. Het gebouw van 1893 is ontworpen door architect J.W. van der Putten. Het diende als studiehuis filosofie en theologie. Op 22 oktober 1894 werd de kerk geconsacreerd. Een uitbreiding van het klooster volgde later.

Helmond, voormalig Kapucijnenklooster aan de Molenstraat. Foto: © Fren Nabuurs, 2010Helmond, voormalig Kapucijnenklooster aan de Molenstraat. Foto: © Fren Nabuurs, 2010

Vanaf december 1967 werd het deels verhuurd als tehuis voor daklozen. In 1969 verlieten de kapucijnen het klooster en verkochten het aan de gemeente. Het is omgebouwd tot woningcomplex. De kerk werd  later in gebruik genomen als aula van een school.

Het klooster laat zien dat Van der Putten ook eenvoudig kon bouwen. Het bakstenen complex is met zijn ambachtelijk-traditionele stijl typerend voor de soberheid van de paters kapucijnen. Het bestaat uit vier vleugels rondom een carré. Aan de linkerzijde ligt de kerk. Op het dak staat een dakruiter.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.