Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Huis van de H. Wilhelmus te Boxtel

Kloosters

Op herhaald verzoek van deken Wilhelmus van Gennip, die al eerder een poging had gedaan de Broeders van Maastricht aan te trekken, vestigden op 3 mei 1909 de Fraters van Tilburg zich in het huis van de overleden burgemeester Frans Stael. Het huis, gelegen aan de Dommel bij de Zwaanse Brug, was hen ter beschikking gesteld door het kerkbestuur.

Boxtel, Fraterhuis H. Wilhelmus aan de Burgakker, c. 1930. Foto: Collectie Jan Smits
Boxtel, Fraterhuis H. Wilhelmus aan de Burgakker, c. 1930. Foto: Collectie Jan Smits

De fraters richtten Huize Stael aan de Burgakker 4 in tot fraterhuis van de H. Wilhelmus, genoemd naar de deken. Ze kwamen om onderwijs te geven en daarom verrees aan de Burgakker tevens de Sint Petrusschool, met vier schoollokalen en daarboven een patronaat. Toen ruimtegebrek ontstond, bouwde men naast het fraterhuis vier nieuwe lokalen.

In verband met de bestemming van het legaat, het was immers geschonken voor het katholiek onderwijs in Boxtel, verlieten de fraters de bestaande school op 1 mei 1920 en hieven ze het huis van de H. Wilhelmus op. Huize Stael werd daarna bewoond door hoofdonderwijzer J. Schellekens en vervolgens verkocht aan de Hanzebank. Tenslotte kwam het in gebruik als hoofdkantoor van Waterschap De Dommel. In oktober 1944 lieten de Duitsers de Zwaanse Brug springen. Het huis werd daarbij zo zwaar beschadigd dat men het moest afbreken.

Het tweelaagse bakstenen gebouw had een symmetrische voorgevel. Het huis werd door een verhoogde stoep met paaltjes en kettingen van de straat gescheiden.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.