Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Fraterhuis H. Franciscus Xaverius in Vlijmen

Kloosters

Pastoor Jac. van der Pas, witheer en oud-student van de fraters, had de Fraters van Tilburg al in 1900 gevraagd om te komen zorgen voor het lager onderwijs aan de Vlijmense jeugd. Maar alleen idealen zijn niet genoeg, er is ook geld nodig. Dat kwam er dankzij de liefdadigheid van Michael en Elisabeth Mommersteeg.

Vlijmen, Fraterhuis Franciscus-Xaverius. Foto: Collectie Jan Smits.
Vlijmen, Fraterhuis Franciscus-Xaverius. Foto: Collectie Jan Smits.

Als stichtingsdatum geldt 28 december 1905, maar de fraters konden huis en school pas op 6 juni 1906 daadwerkelijk betrekken. Bouwer van het huis aan de Wilhelminastraat was volgens de kroniek “Ant. v.d. Tillardt, kerkmeester en onbezoldigd architect en uitvoerder der bouwwerken”. In 1910 bouwden de paters er een patronaat bij, dat ze tot 1917 in gebruik hadden. In 1955 verlieten de fraters Vlijmen. Het klooster werd gesloopt. Op die plek staat nu de Mini-Bussel, een nevenlocatie  van basisschool De Bussel.

Het bakstenen gebouw had de U-vormige plattegrond van een klassiek congregatieklooster. De gevel van de hoofdbouw was rijker gedetailleerd en had in het midden een trapgevel met daarin een heiligenbeeld. Links en rechts van de hoofdbouw stonden twee uitspringende, eenlaagse vleugels.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

4

Reacties (4)

Kees Kardol zei op 17 februari 2021 om 01:21 uur

Wa Sunde dat dit gebouw is afgebroken , ik heb nog op school gezeten in dit gebouw en les gekregen van de frater met een spaans rietje om disipline te handhaven ?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 17 februari 2021 om 10:49 uur

Dank voor je reactie Kees. Zou je nog meer willen vertellen over je schooltijd hier? En wanneer was dat eigenlijk? En wat voor vak(ken) gaf die frater-docent met het spaans rietje?

Toine van Os zei op 17 maart 2024 om 08:48 uur

Ook ik heb hier nog op school gezeten. Dit moet in 1960 en 1961 geweest zijn. Ik heb hier de eerste en tweede klas doorlopen. Ik kan me nog herinneren dat ik bij een hele lieve juffrouw in de klas zat. Ze heette, als ik me goed herinner, juffrouw van Rooij. Ik kon bij haar niets fout doen. Vlgs de rapporten deed ik ook heel goed mijn best en had ik mooie cijfers. (Cijfers waren toentertijd nog toegestaan) Voor de derde klas moesten we oversteken en kwam ik in de klas bij een "meester". Ik weet niet exact meer wat de naam was maar er hangt me iets van bij dat het Jens was of Verberne. Ik weet het niet meer. Wat ik me wel herinner was het feit dat het een lamzak was die beter niet in het onderwijs had kunnen gaan. Hij stond zich in de klas te scheren en zijn ontbijt was een Mars die een van de leerlingen voor hem moest gaan halen. Hij had totaal geen aandacht voor de kinderen waardoor er dikwijls wanorde was en iedereen maar wat "aanklooide".

Thijs de LeeuwBHIC zei op 26 maart 2024 om 13:32 uur

Bedankt voor deze bijdrage Toine. Heb je die rapporten van toen toevallig ook nog bewaard? Zo ja, dan zou je nog een foto ervan kunnen sturen en dan voegen we die hier aan je reactie toe.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.