Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Fraterhuis H. Franciscus Xaverius in Vlijmen

Kloosters

Pastoor Jac. van der Pas, witheer en oud-student van de fraters, had de Fraters van Tilburg al in 1900 gevraagd om te komen zorgen voor het lager onderwijs aan de Vlijmense jeugd. Maar alleen idealen zijn niet genoeg, er is ook geld nodig. Dat kwam er dankzij de liefdadigheid van Michael en Elisabeth Mommersteeg.

Vlijmen, Fraterhuis Franciscus-Xaverius. Foto: Collectie Jan Smits.
Vlijmen, Fraterhuis Franciscus-Xaverius. Foto: Collectie Jan Smits.

Als stichtingsdatum geldt 28 december 1905, maar de fraters konden huis en school pas op 6 juni 1906 daadwerkelijk betrekken. Bouwer van het huis aan de Wilhelminastraat was volgens de kroniek “Ant. v.d. Tillardt, kerkmeester en onbezoldigd architect en uitvoerder der bouwwerken”. In 1910 bouwden de paters er een patronaat bij, dat ze tot 1917 in gebruik hadden. In 1955 verlieten de fraters Vlijmen. Het klooster werd gesloopt. Op die plek staat nu de Mini-Bussel, een nevenlocatie  van basisschool De Bussel.

Het bakstenen gebouw had de U-vormige plattegrond van een klassiek congregatieklooster. De gevel van de hoofdbouw was rijker gedetailleerd en had in het midden een trapgevel met daarin een heiligenbeeld. Links en rechts van de hoofdbouw stonden twee uitspringende, eenlaagse vleugels.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

2

Reacties (2)

Kees Kardol zei op 17 februari 2021 om 01:21 uur

Wa Sunde dat dit gebouw is afgebroken , ik heb nog op school gezeten in dit gebouw en les gekregen van de frater met een spaans rietje om disipline te handhaven ?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 17 februari 2021 om 10:49 uur

Dank voor je reactie Kees. Zou je nog meer willen vertellen over je schooltijd hier? En wanneer was dat eigenlijk? En wat voor vak(ken) gaf die frater-docent met het spaans rietje?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.