Onder de zusters op drift bevonden zich de Tilburgse zusters Van Tulder en Piggen. Ze waren familie van elkaar. Met medewerking van pastoor Arnoldus Piggen uit Netersel (ook familie en eveneens Tilburger van geboorte) en Anthonius (‘Primus’) van Gils, president van het Bossche seminarie, wisten de Achelse zusters in het Moergestelse Broothuys onderdak te krijgen. De Achelse nonnen konden zo hun kloostergemeenschap gedeeltelijk herstellen. Er werd een kapel ingericht.
Noch van Anna Cornelia Piggen noch van Francisca Piggen, die na elkaar als overste van het kloostertje optraden, weten we wanneer ze precies in Moergestel zijn gearriveerd, vanwege een gebrek aan bronnen. We weten wel zeker dat Anthonius van Gils nog op 25 april 1807 in de kapel van het Broothuys een mis heeft gelezen.
Waaraan dit herenhuis de naam Broothuys te danken heeft, is onbekend. Het is omringd door een grachtje en in hoofdvorm zeventiende-eeuws. Er was een steen met jaartal 1673. Vroeger was het de woning van de schout, maar waarschijnlijk is het in 1779 verbouwd tot pastorie voor de dominee.
Nadat de franciscanessen het huis verlaten hadden, is er een leerlooierij ondergebracht. Het tweelaagse huis heeft een dwars zadeldak tussen topgevels. De schuiframen met kleine roedenverdeling stammen uit omstreeks 1800. Boven aan de achterkant bevindt zich een hijsluik uit de tijd dat het gebouw leerlooierij was. Uit deze periode zal ook het rechter bijgebouw dateren. Het linker bijgebouw, aanvankelijk koetshuis, is nog oorspronkelijk.
Een dakruitertje met klok is overgebracht naar de Rozephoeve bij Oisterwijk. Op de haardbalk van de schouw in de keuken is in reliëf een weegschaal aangebracht met het opschrift: HOC FAC ET VIVES (doe dit en gij zult leven).
Reactie toevoegen