Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Heilig Hartklooster in Halsteren

Kloosters

De kapucijner pater Bonifatius en zijn studenten werden na een lange wandeling meerdere malen gastvrij ontvangen door de zusters in Moerdijk. Zijn oom, P.G. Verbeek, had bij testament de Verbeekstichting in het leven geroepen, met als doel kosteloos godsdienstig en maatschappelijk onderwijs voor meisjes in de parochie van de H. Quirinus te Halsteren. Pater Bonifatius bracht de heer L. Testers, uitvoerder van het testament, in contact met de overste van de Zusters van Moerdijk .

Nadat in 1896 besloten was zusters naar Halsteren te zenden, werd hen het woonhuis van de heer Verbeek ter beschikking gesteld. Na aanpassing tot klooster konden ze het 7 oktober 1897 betrekken.

Het klooster rond 1915 (collectie J. Smits)
Het klooster rond 1915 (collectie J. Smits)

Tien dagen later openden de zusters de bewaarschool in een gebouw, dat ze hadden overgenomen van het Liefdegesticht, een tehuis voor bejaarden in Halsteren.

Nieuwbouwplannen werden ooit voorgelegd aan architect Weyts uit Bergen op Zoom, maar deze zijn niet gerealiseerd. De zusters bewoonden het huis tot 1962. De slechte staat van de oude, vochtige en primitieve behuizing vroeg om nieuwbouw. In 1962 besloot men het klooster op te heffen, het huis werd verkocht aan de gemeente Halsteren en later gesloopt. De zusters bleven vanuit Bergen op Zoom op de scholen werken tot eind jaren zeventig.

Het statige gepleisterde tweelaagse huis  had twee eenlaagse aanbouwen. Het huis maakte een eenvoudige indruk, maar was voor de eerste bewoners een ‘paradijs op aarde’, zoals de kroniek van de zusters vermeldt.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.