Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Heilig Hartklooster in Asten

Kloosters

In 1908 openden de Priesters van het H. Hart een noviciaat in Asten. De paters kochten daartoe de villa van oud-burgemeester Fried Frencken. Bij het huis hoorde een grote tuin. De tien dakkapelletjes verriedden dat de zolder tot slaapzaal met cellen was vertimmerd.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

In 1912 werd een nieuwe kapel gebouwd, maar een vergroting van het klooster ging niet door.

Twintig jaar na de opening van het noviciaat vervingen de paters huize Frencken door een nieuw klooster, dat 21 oktober 1929 werd ingezegend. De architect was L.J.P. Kooken uit Eindhoven. Toen er in de jaren 1960-1970 een crisis kwam in het kerkelijke leven en de roepingen terugliepen werd het noviciaat in Asten rond 1973 omgebouwd tot kloosterbejaardenhuis. De congregatie heeft het zo nog steeds in gebruik.

Het klooster is een gaaf bewaard gebouw in traditionalistische stijl. De plattegrond is U-vormig en er is baksteen siermetselwerk in de gevels. Het heeft samengestelde openslaande ramen onder rondboog. De ingang heeft een karakteristieke rondboogportiek. Boven de entree staat een H. Hartbeeld op een natuurstenen sokkel.

Achter het gebouw liggen de kloosterboerderij en de begraafplaats. Onderdeel van de tuin is een boomgaard met een bijenweide.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

5

Reacties (5)

Hank Keyzers zei op 13 januari 2019 om 23:12 uur

Mijn familie overlevering is as volgt:
Mijn vader is op dit seminarie geweest tussen 1911-1915.
Is bovenstaande te achter halen?

Mariët BruggemanBHIC zei op 14 januari 2019 om 13:25 uur

Beste Hank, de bevolkingsregisters van Asten zijn ondergebracht bij het RHC Eindhoven, als je op de volgende link klikt, kom je meteen op de juiste plaats op hun website uit. Zij hebben echter vanwege het kunnen voorkomen van gegevens over nog levende personen, de indexen en de scans van deze registers niet online staan. Maar je kunt hen natuurlijk altijd benaderen om te vragen of de registers van het Seminarie ook bewaard zijn gebleven en of zij willen kijken of je vader daarin voorkomt.
http://www.archieven.nl/mi/48/?mivast=48&mizig=210&miadt=48&miaet=1&mic…

Rini de Groot. zei op 12 oktober 2021 om 18:13 uur

ED 12-10-2021 06.00 u. vermeld
ASTEN - De stoffelijke overschotten van 201 paters in Asten worden binnenkort opgegraven en verplaatst naar het nabijgelegen parochiekerkhof in de Kerkstraat. Nu is hun voorlopig laatste rustplaats nog bij het oude klooster in de Wilhelminastraat.
De overledenen behoren tot de congregatie van de paters van het Heilig Hart van Jezus. Het bestuur belooft in een verklaring op de eigen website een eerbiedige verhuizing en respectvolle plaats op het kerkhof aan de Kerkstraat.

Marilou NillesenBHIC zei op 13 oktober 2021 om 08:54 uur

Ah, dank voor deze aanvulling, Rini! Fijn dat je ons zo op de hoogte houdt.

Rene zei op 21 maart 2023 om 11:50 uur

Is hier info over, mijn oom lag daar
Ome Bertus

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.