Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

H. Hart van Jezuskerk in Eindhoven

RK kerken

De H. Hartkerk aan de Ploegstraat, niet te verwarren met de gelijknamige paterskerk elders in de stad, werd voltooid in 1930 naar een ontwerp van Dom. P. Bellot en H.C. van de Leur. Het gebouw is een rijksmonument, maar niet langer een plek van rooms-katholieke eredienst.

Op de foto rechtsonder zien we een van de pastoors van de Heilig Hartparochie, de priester Lambert de Gruyter in vol kerkelijk ornaat. Hij werd in 1943, op 38-jarige leeftijd als pastoor in deze kerkgemeenschap ingehaald.

De Piusalmanak geeft een indruk van hoe omvangrijk zijn taak als herder van de kudde was: na de oorlog had hij al snel meer dan 4000 parochianen onder zijn hoede. Dat hij bijgestaan werd door kapelaans mag daarom geen verrassing heten. In de jaren vijftig waren dat D.C. van Gils en F.J.V. van Esch.

Wij zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan het leven in de Heilig Hartparochie en aan de geestelijken die waakten voor jouw zieleheil.


De H. Hartkerk (foto: Mark Bergsma 2009)De H. Hartkerk (foto: Mark Bergsma 2009, bron: wikimedia, gelicenseerd onder Creative Commons) Pastoor De Gruyter (foto: Wim Zwaan)Pastoor Lambert de Gruyter (foto: Wim Zwaan, bron: BHIC, collectie Bisdomarchief, id.nr. FCBA04620010)​

 

3

Reacties (3)

Herman Boon zei op 25 oktober 2018 om 19:09 uur

Pastoor De Gruyter was de drijvende kracht in de parochie. Ik hoor nog zijn warme stem. In de 6e klas van de lagere school (1950-1951) kwam hij iedere dag het eerste uur godsdienstles geven. Ik vond het wel wat veel van het goede, maar het toont hoe hij erop gebrand was om de leerlingen voordat zij de school verlieten zo veel mogelijk van de katholieke leer mee te geven. Hij voerde de Sacramentsprocessie in, ofschoon officieel nog het processieverbod gold. Dat was een gebeurtenis! Wanneer de stoet naderde, spreidden de aanwonenden vloerkleden en traplopers uit op het midden van de straat. In het plantsoen aan de August Sniederslaan was een groot podium opgebouwd, waar een plechtige dienst werd gehouden.
Aanvankelijk werd hij bijgestaan door de kapelaans Ziegenhorn en Van Heiningen.

Marilou NillesenBHIC zei op 25 oktober 2018 om 22:13 uur

Mooi Herman! Zo'n beschrijving van zijn stem brengt de man meteen een beetje tot leven. En zo'n processie met vloerkleden en traplopers op straat; ik kan me voorstellen dat dat enorme indruk maakt! Mocht je zelf ook iets doen bij de processie?

Herman Boon zei op 26 oktober 2018 om 22:52 uur

Ik zong in het jongenskoor en liep ook mee in de processie.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.