Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Goddelijke Voorzienigheidskerk in Helmond

RK kerken

De kerk was het middelpunt van de parochie. Een plek van bezinning, bijpraten over alledaagse dingen en natuurlijk deelname aan de heilige mis. Om alles in goede banen te leiden was er de pastoor, in de drukkere parochies soms geholpen door meneer kapelaan. Neem bijvoorbeeld de zielzorgers van de Goddelijke Voorzienigheidskerk: dit godshuis is inmiddels gesloopt, maar over de priesters van toen weet jij vast nog wel een verhaal of twee. Deel die met ons!


De Goddelijke Voorzienigheidskerk (collectie KDC)

Maquette van de Goddelijke Voorzienigheidskerk. (Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum)

Je zou kunnen denken aan de priester met wie het allemaal begon, de zogeheten 'bouwpastoor' Joannes van Vugt. Hij kreeg in 1953, op 42-jarige leeftijd, de opdracht om de kerk van de Goddelijke Voorzienigheid leven in te blazen. Die kerk moest toen nog worden gebouwd, en opende pas in 1957 de deuren. Voor het ontwerp tekende de architect J. Magis. In 1987 werd dit gebouw gesloten, om  plaats te maken voor een nieuwe kerk, die werd gecombineerd met het bejaardenhuis en ook Goddelijke Voorzienigheid ging heten. Vanaf 1996, toen de oude Annakerk werd gesloten, werd St. Anna aan de naam toegevoegd.

Op de foto helemaal onderaan zien we pastoor Van Vugt begin jaren zestig, dus goede kans dat jij hem ook daarop nog wel herkent. Je kunt hieronder al je herinneringen aan het roomse leven van toen met ons delen. We zijn benieuwd.


Pastoor Van Vugt  

Pastoor Van Vugt (helemaal links) bij de opening van de Boerenleenbank in Herpen in 1962/1963. V.l.n.r. Van Vugt, Wim van Zuijlen, Bert Zonnenberg, kassier Carpay, Wim Nass, Peter Spanjers, Jan Manders en Wim Spanjers. (Foto: © Heemkundekring Land van Ravenstein, id.nr. 01380)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.