Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Gesticht OL Vrouw van Altijddurende Bijstand in Berghem

Kloosters

Honderd jaar hebben ze het in Berghem net niet volgehouden. Maar zo’n vijftig jaar geleden hadden ze in Berghem vast niet gedacht, dat ze de zusters nog eens zouden moeten missen, de scholieren, de zieken en de bejaarden.

Foto: collectie BHIC
Foto: collectie BHIC

Het liefdegesticht van de Zusters van Liefde van Schijndel werd op initiatief van burgemeester J. van Erp, broer van de stichter van de congregatie, opgericht op 10 november 1884. Het gebouw was ontworpen door aannemer-architect H.C. Dobbe van Pelt uit ‘s-Hertogenbosch.

De zusters gaven onderwijs en cursussen, ze werkten ook in de wijkverpleging. In 1906 was het gasthuis voor de verpleging van bejaarden gereed en in datzelfde jaar nam men een nieuwe kapel in gebruik. In 1980 droegen de zusters de bejaardenzorg over aan stichting Verzorgingshuis De Wilberthof. Het klooster werd opgeheven op 19 augustus 1982 en werd later in gebruik genomen als kantoorgebouw.

Het neogotische bakstenen huis heeft een klokkentorentje en in de gevel een heiligenbeeld. Rechts van het hoofdgebouw staat de eveneens neogotische kapel. Links van het hoofdgebouw is later een zijvleugel aangebouwd.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.