Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Generalaat Sancta Maria (de Witte Villa) in Oudenbosch

Kloosters

Deze villa is in 1869-1870 door aannemer Geerts gebouwd als jachthuis voor de suikerfabrikant Rivière de Verninas. Hij ligt in een landschapstuin aan de rand van de oude kern van Oudenbosch.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013In 1919 kochten de Broeders van Saint Louis de witte villa Santa Maria. Ze vestigden er hun generalaat op 30 september 1919. Per 1 juni 1987 werd het generalaat verplaatst naar de Markt. Na gedeeltelijke sloop is het huis nu in gebruik als kantoor- en woonruimte.

De eclectische villa is opgetrokken uit baksteen, gepleisterd en geel geschilderd. De voorgevel aan de zijde van de weg heeft een ruim terras met balustrade en siervazen en een hardstenen bordestrap. Erboven een ruim balkon. De achtergevel heeft een eenvoudige plat afgedekte aanbouw, waarin de huidige entree. Nabij de villa staat de kapel, die werd herbestemd tot woonruimte.

Op een van de foto's zien we de altaarwijding van de kapel van Sancta Maria, die plaatsvond op 19 oktober 1966. Deze kapel heeft enige jaren dienst gedaan als tijdelijke kerk voor de nieuw opgerichte Paulusparochie. Op de foto staan Mgr. Gerardus de Vet en de rector van de kapel Jo Klep.

Bron

J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas 2010.

Foto's

  1. Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013
  2. Altaarwijding van de kapel van Sancta Maria, 1966

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.