Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Fraterhuis Petrus Donders in Tilburg

Kloosters

Door de groei van het aantal fraters dat lesgaf in de parochies Goirke en Hasselt, kwam er in 1934 behoefte aan een nieuw klooster voor de Fraters van Tilburg. Hier konden ook de postulanten worden ondergebracht. Zo ontstond in 1934 naar ontwerp van C. Panis het Petrus Donders-gebouw.

Tilburg, Fraterhuis Petrus Donders. Foto: BHIC, fotonr. PNB001064914 Patroon werd Sint Norbertus, als herinnering aan de oude norbertijner parochie. De fraters betrokken het in huis aan het Kardinaal de Jongplein in 1935 en verlieten het in februari 2000. Het werd vervolgens deels in gebruik genomen als opvang voor Poolse arbeiders en deels als kantoor- en woonruimte van de firma Alofs Vastgoed.

Tilburg, Fraterhuis Petrus Donders. Foto: Collectie Jan SmitsDit gebouw aan de Houtstraat, Veldstraat en Pastoriestraat heeft kenmerken van de Amsterdamse School. Het bestaat uit vier vleugels rond een binnenplaats met kapel.Tussen de vensters zijn tegels in kruisvorm aangebracht.

De ingang bestaat uit een terugliggende, houten deur, gevat tussen geprofileerde muurwangen. De hoek met de Pastoriestraat wordt bekroond door een achtkantige toren van tweekleurige baksteen, met in de hoek een hardstenen beeld van Petrus Donders van de beeldhouwer M. Evers.

In de kapel zijn muurschilderingen aangebracht door Nico Molenkamp. Het gebouw ligt in een grote, geheel ommuurde tuin met monumentale bomen als ceders en beuken.

 

Foto: Collectie Jan Smits

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

3

Reacties (3)

Fransje zei op 15 mei 2019 om 14:59 uur

Waarom dan de naam Fraterhuis Petrus Donders, inclusief beeld van de goede man, terwijl het huis onder patronaat van Sint Norbertus werd gesteld?

Norah zei op 15 mei 2019 om 17:00 uur

Reden zou kunnen zijn dat Peerke Donders een Tilburger van geboorte was.
Hij behoorde wel tot de congregatie der Redemptoristen...

Fransje zei op 15 mei 2019 om 20:04 uur

Met zijn afkomst zal het zeker te maken hebben. Hij is pas vele jaren zalig verklaard, dus curieus is het wel.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.