Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Fraterhuis H. Theodorus in Raamsdonksveer

Kloosters

Initiatiefnemer voor de stichting van de katholieke school was burgemeester G. Heere. Hij bood de jubilerende pastoor J. van Brussel in 1911 een groot bedrag aan voor de ‘katholieks jongensschool’, dat door inzameling nog verdrievoudigd werd. Bij de plaatsing van de kap voegde Heere een nog groter bedrag aan zijn schenking toe.

W. van Aalst maakte de tekeningen. Het huis werd genoemd naar Theo, de zoon van de burgemeester en de eerste leerling. Op 29 april 1912 had de inzegening plaats en betrokken de Fraters van Tilburg het huis. De kapel volgde in mei 1915. In bijgebouwde lokalen werd van 1922 tot 1927 ook ulo-onderwijs gegeven.

Het Fraterhuis (collectie J. Smits)
Foto: Het Fraterhuis (collectie J. Smits)

Aannemer Van Laarhoven verbouwde het huis in 1936: de fraters kregen eigen kamertjes. De communiteit is in 1956 opgeheven. Toen het fraterhuis leeg kwam te staan is het korte tijd gebruikt door jeugdgroepen. Ook was het een tijdlang kosterswoning. Daarna werd de bibliotheek in de benedenzaal gevestigd en kwam er een dependance van de Aloysiusmulo.

In 1974 is het huis gesloopt. Op de plaats van het fraterhuis bevinden zich nu het mortuarium en het parochiecentrum. In de tuin van het fraterhuis staat de huidige pastorie. Deze gebouwen zijn nu allemaal gelegen aan de Sint Jozeflaan. 

Het fraterhuis was een rechthoekig, bakstenen gebouw. De kapel lag op de verdieping. Het dak van dit deel was iets hoger opgetrokken dan het platte dak  van de voorbouw. Het fraterhuis stond achter de Theodorusschool.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.