Dat het klooster er kwam, was vooral te danken aan de Goirlese fabrikant Thomas van Diessen, die zijn huis en tuin aan de fraters afstond en een aangrenzend stuk land kocht. Architect A. Guibert de Beer maakte de bouwplannen. De fraters betrokken het gebouw 13 mei 1890. Op 2 mei 1892 konden ze in een nieuwe school beginnen met lager onderwijs. Er werd ook een pensionaat geopend, dat in 1908 verplaatst werd naar Reusel, zodat er ruimte vrijkwam voor een kweekschool, die opleidde tot frater-onderwijzer. Daarnaast gaven de fraters cursussen waaronder landbouw- en middenstandsopleidingen, terwijl ze vanaf 1903 ook deelnamen aan het jeugdwerk.
Architect J.B. Rens ontwierp een nieuwe zesklassige school voor lager onderwijs, waarvoor op 28 augustus 1907 de eerste steen werd gelegd. Aannemer Bedaux uit Tilburg voltooide het gebouw in 1908. Het fraterhuis zou nog diverse verbouwingen en uitbreidingen ondergaan, te beginnen in 1915. De kweekschool kreeg een verdieping, in 1924 werden aan de voorgevel twee zijvleugels gebouwd en architect Constant Panis bouwde een nieuwe koepelkapel.
In 1951 kwam er een nieuwe vleugel tot stand aan de achterkant van het klooster. Het 75-jarig bestaan werd in mei 1965 groots gevierd met onder andere de onthulling van het borstbeeld van Thomas van Diessen. In 1975 keurde de onderwijsinspectie de school af. Met de gebouwen van de voormalige kweekschool zou de oude Thomasschool daarna verbouwd worden tot het Jan van Besouwhuis.
Medio jaren zeventig zijn de gebouwen aan de Thomas van Diessenstraat afgestoten en verhuurd aan de gemeente. In 1995 is de communiteit opgeheven.
Het complex omvat een hoofdgebouw met haakse zijvleugels. De kapel is met het hoofdgebouw verbonden door het verlengde van de linker zijvleugel. Het oorspronkelijke klooster is een neogotisch gebouw met een bakstenen gevel. De gevel heeft in het midden een torenvormige verhoging met spits, dakkapellen en open klokkentorentje. Boven de ingangspartij is een nis met een Franciscusbeeld.
De haakse vleugels hebben expressionistische baksteenornamenten. De kapel is een markante bakstenen centraalbouw met achtzijdig torendak op min of meer vierkante plattegrond met iets uitspringend koor. In het muurwerk zien we afwisselend baksteen en pleisterwerk. De schilderingen zijn van de Goirlese kunstenaar Luc Van Hoek. De glasramen zijn uit het Dordtse atelier Van de Berg.
Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Reactie toevoegen