Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Fraterhuis en communiteit H. Stanislaus in Tilburg

Kloosters

De kweekschool van de Fraters van Tilburg was vanaf 1850 gevestigd aan de Gasthuisstraat. In 1854 brachten ze hier ook de priesteropleiding onder. Guibert de Beer uit Tilburg, een familielid van de superieur, bouwde in 1897 een nieuw huis aan de Fraterstraat, dat van 1897 tot 1912 als kweekschool functioneerde.

Tilburg, Klooster en kweekschool H. Stanislaus. Foto: Collectie Jan Smits
Tilburg, Klooster en kweekschool H. Stanislaus (foto: Collectie Jan Smits)

Dit werd succursaalhuis (dochterklooster) van de H. Stanislaus Kostka. In 1909 kreeg het gebouw er een verdieping bij. Uitbreidingen volgden in 1922, met onder andere een gymnastiekzaal, die tegelijk als aula en toneelzaal diende. De kweekschool werd in 1985 na een fusie gesloten, het gebouw werd bij het moederhuis getrokken voor de onderwijzersopleiding. Het is in 1985 gesloopt.

Het strenge en sobere, bakstenen gebouw bevatte boven de ingangsdeur een Stanislausbeeld in een ondiepe nis op een sokkel. Het grote, rechthoekige gebouw had lange zijgevels. De kleine dakkapellen en de ranke schoorsteentjes gaven het dak enige levendigheid. De latere verdieping en de iets lager gehouden aanbouw waren in dezelfde stijl uitgevoerd.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.