Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Fraterhuis De Zoete Moeder in ‘s-Hertogenbosch

Kloosters

De Fraters van Tilburg vestigden zich op 7 juli 1862 (de feestdag van de Zoete Moeder) voor het eerst in ‘s-Hertogenbosch, waar toen nog geen katholieke jongensschool bestond. De fraters kregen het huis Den Missaal in de Torenstraat geschonken. Schenkster Petronella Coppens stelde als voorwaarde dat zij er zou mogen blijven wonen.

's-Hertogenbosch, voormalig fraterhuis aan de Torenstraat, 2010. Foto: Collectie Jan SmitsZe had er vanaf 1837 een schooltje gehad voor 23 arme kinderen. Aanvankelijk brachten de fraters de lagere jongensschool onder in een van de spreekkamers. Toen de congregatie in het bezit kwam van belendende huizen, verbouwde frater Antonius het geheel in 1867 en opnieuw in 1875.

In 1870 opende men een school in de Sint Jacobparochie, in 1872 gevolgd door een tweede in de Verwersstraat. Toen het huis in de Torenstraat te klein werd, openden de fraters in 1928 een nieuw huis in de Papenhulst. De oude panden aan de Torenstraat kregen een woon- en horecafunctie. Daarbij is het inwendige met fragmenten van een kapel geheel uitgebroken.

Het voormalige fraterhuis is een kloek, neoclassicistisch gebouw van drie bouwlagen. Een intussen verdwenen eenlaags gebouw aan de linkerzijde had een trapgevel en spitsboogramen. Het was met een poortje verbonden met het hoofdgebouw.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

 

's-Hertogenbosch, voormalig fraterhuis aan de Torenstraat, 2010. Foto: Collectie Jan Smits.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.