Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Een Schijndels ziekenhuis

Kloosters

Met de stichting van actieve congregaties van religieuzen zijn er in onze omgeving meerdere ziekenhuizen gebouwd die een uitgesproken regionale functie vervullen of vervuld hebben. De Zusters van Liefde van Schijndel zijn daarvan een duidelijk voorbeeld. Het Schijndelse gemeentebestuur beijverde zich in de jaren 1920 hard voor een eigen ziekenhuis, bediend door lokale artsen en doktoren uit de regio.

Rond 1929 had men succes en een jaar of vijf later verrees er een prachtig, monumentaal gebouw dat onder leiding stond van de Zusters van Liefde. “Het Lidwina” was ziekenhuis annex opvang en pension voor bejaarden en ouden van dagen. Daarnaast waren de zusters actief in het kleuter- en lager onderwijs in de parochie Boschweg.

Voor de locatie had men de boerderij van de weduwe Van den Hurk-Welvaarts uit Den Dungen gekocht, met de omliggende landerijen in de Weidonk. De boerderij werd op dat moment bewoond door de weduwe Van den Oetelaar.

Op 19 juli 1929 is de koop gepasseerd bij notaris Lemans te Sint Michielsgestel. De Schijndelse architect Chris van Liempd krijgt de opdracht om tekening en bestek te maken. Op 5 augustus 1931 is de blauwdruk klaar en kan de bouw beginnen. Op 9 augustus 1934 wordt het complex ingezegend en officieel geopend door monseigneur Diepen.

Het ziekenhuis voorziet 33 jaar lang in een lokale behoefte. De firma Fassbender-Valks begint zelfs een aparte ambulancedienst. Maar op 1 januari 1967 komt er een einde aan het Lidwina als ziekenhuis. Het wordt dan opgeheven vanwege regionale ontwikkelingen en schaalvergrotingsplannen binnen de medische sector. Het Lidwinaziekenhuis is voortaan te klein. De zusters blijven het kloostergedeelte bewonen tot 30 november 1994. En ook daarna blijft het gebouw nog in gebruik, als zorgcentrum voor bejaarden. Daar komt een einde aan in 2000.

Na de definitieve sluiting ontstaat er op politiek niveau veel beroering over de uiteindelijke bestemming van het gebouw. Uiteindelijk is men in 2008 is begonnen met het ombouwen van het oude ziekenhuis. De monumentale voorgevel wordt behouden en daarachter komen appartementen. De oude kloosterkapel wordt omgedoopt tot sociale ontmoetingsruimte. Het complex is in 2009 opgeleverd.

4

Reacties (4)

Joop Geevers zei op 26 januari 2013 om 21:23 uur

VRAAG-1: architect Christ van Liempd is dezelfde als de directeur van de (Avond)Nijverheidsschool in Scy ?

VRAAG-2: de vader van de in 1940 met zijn Fokker neergeschoten Tonnie van Liempd staat in de BS-acten vanaf 1901 als 'winkelier'.
Weet iemand waar de winkel was ? waarin de winkel handelde ?
Of was het wellicht een winkel bij een uitvoerend bedrijf als bijv. huisschilder (enkele huw.getuigen bij een eerder huwelijk van Liempd.

Graag ook reactie naar <j.geevers@onsnet.nu>

Vr.Brabantse gr., Joop Geevers

Henk Beijers zei op 6 februari 2013 om 09:21 uur

De architect was inderdaad directeur van de avond-nijverheidsschool in Schijndel; De winkel die genoemd wordt was van de familie Van Liempd-Mallens, die een bakkerij had op de hoek van het toenmalige Kerkstraatje/Hoofdstraat waar later de fa. Jansen was gevestigd met electronisch apparatuur etc.

Jan van Weert zei op 1 januari 2018 om 15:51 uur
Marilou NillesenBHIC zei op 2 januari 2018 om 09:10 uur

Bedankt voor de verwijzing, Jan. Mensen die meer willen weten, kunnen daar zeker goed terecht.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.