Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Zusters van Liefde van Jezus en Maria SCJM

Paters & Nonnen

Begin 1803 werd Petrus Jozef Triest tot pastoor benoemd te Lovendegem (B.). Als antwoord op de behoeften van de plaatselijke bevolking aan onderwijs en gezondheidszorg bracht hij enkele vrome, alleenstaande vrouwen samen in een geestelijk genootschap. Ze betrokken kort daarop een klein huis op Appensvoorde: de wieg van de congregatie.

Maria Theresia van der Gauwen, moeder Placida (1769-1844)
(bron:
Erfgoedhuis Zusters van Liefde JM)


Op 4 november 1803 wijdde de bisschop van Gent, Mgr. Fallot de Beaumont het kloostertje toe aan O.-L.-Vrouw-ter-Engelen en gaf de vrouwengemeenschap de status van congregatie, onder de naam Congregatie der Zusters van Liefde van Jezus en Maria.

Triest kon rekenen op de hulp van Maria Theresia van der Gauwen,  een gewezen cisterciënzernovice. Zij werd als moeder Placida de eerste overste. Op 2 juli 1804 legden de eerste zusters de kloostergeloften af en wijdden hun leven aan: ‘het houden en dienen der arme en ellendige menschen’. De zusters gaven onderwijs, zorgden voor de weeskinderen en verzorgden zieken en ouderen aan huis.

Als kloostergemeenschap volgden de zusters een eigen regel die de spiritualiteit van Sint-Vincentius á Paolo verenigde met die van Bernardus van Clairvaux. Ze wilden een contemplatief leven combineren met de beoefening van de naastenliefde. Op 21 maart 1805 namen ze het cisterciënzerkleed aan: een wit habijt met zwart scapulier en zwarte sluier.

Gent, zusters van de communiteit met een aantal bejaarde mannen, 1937. Bron: Erfgoedhuis Zusters van Liefde JM, fotonr. A6-BEL-Bertem-02b.


In 1908 kwamen de zusters naar Sint Anna in Venray om de verpleging van krankzinnige vrouwen op zich te nemen. Met eenzelfde doel werd in 1928 Sancta Maria te Noordwijk gesticht. In 1968 werd Nederland een zelfstandige provincie. Petrus Triest stichtte ook de Broeders van Liefde te Gent.

In Noord-Brabant had de congregatie één klooster, in Eindhoven (klooster Terhaghe). Buiten de provincie waren de zusters actief in Noordwijk en Venray (psychiatrische inrichting Sint Anna). En buiten Nederland is de congregatie aanwezig in België, Zaïre, Israël, Sri Lanka, Australië en Nieuw-Guinea.

Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Website Zusters van Liefde van Jezus en Maria.

2

Reacties (2)

Petronella de Groot zei op 16 juli 2023 om 12:36 uur

Ik heb een foto van een non, die ik denk was in Venray gestorven 17 April 1910 in dat st. Anna gesticht Venray.. Ze was geboren in Pijnacker.. naam Catharina Wubbels. Ik heb net te voren een ding ingevuld als deze, maar weet niet of het doorgegaan is? Zou het zeer op prijs stellen als we wat meer information zouden kunnen krijgen. Bij voorbaat dank.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 20 juli 2023 om 15:43 uur

Beste Petronella, voor meer informatie over deze zuster zou je misschien nog het beste even contact kunnen zoeken met het Erfgoedhuis Zusters van Liefde JM: https://erfgoedhuis-zljm.org/ Contactgegevens: tel. 09 235 82 32 , mail: info@erfgoed.zvl.org

Ook zou je kunnen kijken op Wiewaswie.nl. Daar vind ik o.a. deze registratie, van haar overlijden: https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/62281984 (geboren 15-12-1853 te Pijnacker, overleden 18 april 1910 te Venray op 56-jarige leeftijd)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.