Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Zusters Oblaten van O.L. Vrouw Assumptie OA

Paters & Nonnen

In 1865 stichtten de priester Emmanuel J. J. M. d’Alzon (1810-1880) en Marie Correnson (moeder Emmanuel-Marie de la Compassion, 1842-1900) in Nîmes (Frankrijk) de congregatie der Oblaten van Onze Lieve Vrouw Assumptie. Dat gebeurde twintig jaar nadat hij al de congregatie van de Assumptionisten had opgericht.

Het was van meet af aan de bedoeling dat de zusters zouden asisteren bij het werk van de Assumptionisten, met name de ondersteuning van de christelijke Bulgaren. Later kwamen daar andere apostolaatsgebieden bij.

 Aan het begin van de twintigste eeuw vestigde de congregatie zich, onder druk van de antiklerikale politiek van de Franse regering in Nederland, in Roermond. Dat was in 1903.

In de jaren twintig verzochten de Assumprionisten de zusters specifiek om hulp in Belgisch-Congo. Ook hier waren de zusters nodig om niet alleen de mannelijke bevolking, maar ook de vrouwen en meisjes te kunnen bereiken via het onderwijs, de ziekenzorg en sociaal werk.

De eerste Nederlandse zusters vertrokken in 1936, maar eerder hadden al twee Belgische en een Franse zuster aan dit verzoek gehoor gegeven. Wegens de politiek onrust rond 1960 verlieten de zusters tijdelijk het land in 1964. De laatste Nederlandse zuster verliet Congo definitief in 1991.

In 1956 vertrokken enkele zusters naar de Verenigde Staten vanwege de uitbreiding van het Assumptionistencollege in Worcester aldaar, om te helpen in de huishouding. Vanaf begin jaren zeventig legden zij zich toe op sociale en pastorale activiteiten, waaraan in 1976 al weer een einde kwam. De zes zusters kwamen uit Amerika terug om in Boxtel een nieuwe taak op zich te nemen: open huis en zorg voor bejaarden en zieken bij de paters assumptionisten.

In Noord-Brabant hadden de zusters drie kloosters: in Bergeijk (Huize d’Alzon) en in Boxtel (Kasteel Stapelen en Klooster van O.L. Vrouw van de Vrede). Buiten de provincie hadden ze huizen in Amsterdam, Doorwerth, Hulsberg, Merkelbeek, Nijverdal, Voerendaal en Zwolle.

Buiten Nederland waren de Oblaten van de Assumptie actief in Afrika, Noord-Amerika, België, Brazilië, Engeland en Frankrijk.

Foto’s
Marie Correnson (1842-1900). Bron: website Oblates de l’Assomption de Nîmes en Emmanuel J. J. M. d’Alzon (1810-1880). Bron: Wikipedia.
De kleding der Zusters Oblaten van O.L.Vrouw Assumptie tussen 1927 en 1968. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. 1A20854.

Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Website Oblaten van OLV Assumptie.
Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960, lemma Oblaten van O. L. Vrouw Assumptie.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.