Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Willibrorduskerk in 's-Hertogenbosch

RK kerken

De bouw van de Willibrorduskerk begon in 1986 en voorzag in de behoefte aan een eigen gebedshuis voor de inwoners van de nieuwe wijk Maaspoort. Hoe was het om te 'kerken' in dit gebouw en wat weet je bijvoorbeeld nog van meneer pastoor? Vertel het ons!

De St. Willibrorduskerk
De St. Willibrorduskerk (bron: mariajohannes.nl)

Het verhaal van deze kerk begint op 11 maart 1987, met het slaan van de eerste paal. De eerste steen volgde op 20 mei dat jaar, onder het toeziend oog van de emeritus bisschop van 's-Hertogenbosch, mgr. Bluyssen. Natuurlijk volgde ook nog een inzegening van het godshuis. Het plechtig ritueel met de wijwaterkwast en -emmer kwam voor de rekening van bisschop van 's-Hertogenbosch mgr. Ter Schure.

In de decennia daarna moesten tal van kerken in Brabant de deuren sluiten door teruglopend kerkbezoek, maar de St. Willibrordus bleef dat lot gespaard. Het is nog steeds een plek van rooms-katholieke eredienst. Het gebouw valt op door soberheid van stijl. Het ontwerp staat in de traditie van de Bossche School.

2

Reacties (2)

Toine Janssen zei op 28 februari 2019 om 17:00 uur

U noemt Mgr. Bluyssen bisschop van 's-Hertogenbosch op 20 mei 1987, maar dat is hij dan al niet meer. In 1985, enkele maanden voor het pausbezoek, werd hij opgevolgd door Mgr. Terschure. In dit verband was hij dus op dat moment emeritus bisschop van 's-Hertogenbosch.

Marilou NillesenBHIC zei op 11 maart 2019 om 08:31 uur

Hartelijk dank voor deze correcties, Toine, we hebben het aangepast.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.