Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Willibrorduskerk in Riethoven

RK kerken

Er is in de loop van de eeuwen het een en ander aan veranderd, maar de kern van de kerk in Riethoven is nog steeds het gotische kerkje dat in de jaren 1440-1450 verrees.

Architect Caspar Franssen voerde in 1892 een verbouwing uit en in 1930 voegde zijn collega Vermeulen er twee zijbeuken en twee kapellen aan toe, zodat het karakter van de oorspronkelijke eenbeukige kerk ingrijpend veranderde. Wie de kerk van Riethoven in zijn oorspronkelijke vorm wil zien, moet naar de preekstoel lopen. Daar is Willibrord afgebeeld met een model van de oude kerk in zijn hand.


Vanouds is deze kerk toegewijd aan de H. Willibrord en tot 1936 had de parochie zelfs een stukje van de schedel van de heilige in bezit. In dat jaar verdween het, waarheen is niet duidelijk. Alleen het certificaat dat de echtheid van dit relikwie garandeert, is er nog. Het vermeldt: “Deze reliquie is in 1936 uit de sacristie weggenomen en nooit meer terug ontvangen.” Maar dankzij de monniken van de Achelse kluis heeft de kerk toch weer een reliek van hem.

Foto: © M. Veekens, 2013

Foto: © M. Veekens, 2013

Tot het begin van de twintigste eeuw werden er bedevaarten naar Riethoven gehouden ter ere van Willibrord. Rond 1990 waren er nog mensen in het dorp die zich herinnerden hoe mensen met kromme benen op wagens naar de kerk werden vervoerd. Dat wijst op mensen die leden aan de ‘Engelse ziekte’, een kwaal die wordt veroorzaakt door gebrek aan vitamines. Waarschijnlijk is dus als gevolg van verbetering van de voeding een einde gekomen aan de bedevaarten naar Riethoven.

Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Je zou het tegenwoordig niet meer zeggen, maar vroeger had mijnheer pastoor veel te vertellen in zijn parochie. Daarover gaan veel verhalen in het rond. Welke herinneringen leven er nog aan de pastoor of de kapelaans van de Willibrorduskerk?

Denk bijvoorbeeld aan pastoor J.C. Verhoeven, die in 1928 voor het eerst in de parochie aan de slag ging en daar tot halverwege de jaren vijftig de heilige missen verzorgde. Of denk aan pastoor Van der Laar, die in 1956 op het toneel verscheen en de kerkgemeenschap bestierde in de jaren zestig. Ook over hem weet je vast nog wel wat te vertellen. Laat het ons weten hieronder!


Pastoor Verhoeven

Links: priester Johannes Cornelis Verhoeven, geb. Helvoirt 06.01.1881, priester gewijd 09.06.1906, pastoor te Riethoven 1928-1956, overl. Tilburg (ziekenhuis) 27.11.1956, begr. Riethoven. (Fotocollectie RHCe, 9861, fotograaf onbekend)

 

 

Rechts: pastoor T.C.A.M. van der Laar vanaf de kansel (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-1A24795)

Pastoor Van der Laar
2

Reacties (2)

Jacqueline Willemsen zei op 14 november 2014 om 16:27 uur

Reactie op de 3e alinea een Cruijffiaanse wijsheid:
Elk voordeel heb ze nadeel!

Lily Hendriks zei op 28 juni 2020 om 04:45 uur

En zo ook heeft elk nadeel weer zijn voordeel! Als je uit de negatieve ervaringen in het leven gods levenslessen ziet er leering uit trekt en dat dan ten uitvoer wil brengen zal hemel op aarde schapen omdat je jezus bewust wilt na,apen. Sommigge onder ons slapen die je dan als christen wilt laten ontwaken met zijn goddelijke liefde voor ons allen, een wegwijzer naar de stallen van zijn kudde diren de bio,diversiteit vieren van walvissen tot mieren of van leeuwen en dolfijnee god laat my wederom n gebed naar hem rijmen een van de zijne geen grote maar kleine die gebroederlijke liefde wil laten schijnen zodat discriminatie, stigma en ,exclusie zal verdwijnen

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.