Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Verrijzeniskerk in Oosterhout

RK kerken

Misschien zou de naam ‘herrijzenis’ beter gekozen zijn voor de Verrijzeniskerk. Deze kerk was een van de vele kerken uit de jaren zestig, die als gevolg van het teruglopend kerkbezoek na een jaar of dertig alweer gesloopt werden. Maar op de plaats van de Verrijzeniskerk herrees een kleiner kerkje, aangepast aan de behoeften van de tijd.


De Verrijzenisparochie werd gesticht in 1965 en twee jaar later kon de kerk worden ingewijd. In het voorjaar van 2003 werd het gebouw aan de eredienst onttrokken en kreeg de parochie tijdelijk onderdak in zorgcentrum Buurstede. Twee jaar later volgde de bouw van de nieuwe Verrijzeniskerk aan de Vondellaan.

Deze maakt sinds 2010 deel uit van de Catharinaparochie, die naast Oosterhout ook Dorst en Oosteind omvat. De nieuwe parochie is van plan vijf van haar zeven kerken te sluiten voor de eredienst en nieuwe bestemmingen voor de gebouwen te zoeken. Ook de Verrijzeniskerk hangt dit boven het hoofd. In oktober 2014 kwam de geloofsgemeenschap rond deze kerk met een manifest, waarin een plan werd ontvouwd om de kerk open te houden. De wijk Oosterheide en het nieuwe gebouw bieden daarvoor volgens de schrijvers voldoende perspectief.

Foto: © JeeBee; Jos BleijlevensFoto: © JeeBee; Jos Bleijlevens

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.