Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Theobalduskerk in Overloon

RK kerken

Bij de bevrijding in 1944 werd Overloon grotendeels met de grond gelijk gemaakt en raakte het ook zijn kerk kwijt. Tot 1956 kerkten de parochianen in een noodkerk. In dat jaar werd de huidige kerk in gebruik genomen.

Kerstconcert in de Theobalduskerk (foto: © Fotostudio Jan Waarma. Bron: Collectie BHIC)In de beschrijving op de Brabantse Cultuurhistorische Waardenkaart wordt de stijl waarin de kerk is gebouwd, aangeduid als ‘shake-hands’. Wie schudden elkaar de hand? Het traditionalisme en het functionalisme.

In de jaren vijftig won het functionalisme terrein. Bij het ontwerpen van een gebouw moest je uitgaan van de functie. Maar een kerk is toch meer dan zomaar een dak boven wat hoofden? Daarom brachten architecten toch versieringen aan die strikt genomen geen functie hadden. Het traditionele beeld van een kerk liet zich niet zomaar verdrijven.

Dat gebeurde wel in de jaren zestig. Het oude beeld van de H. Theobaldus, aan wie de kerk is gewijd, vond men te ouderwets geworden. Daarom werd er een nieuw gemaakt en verdween het oude naar de kelder. Daar stond de oude Theobaldus meer dan tien jaar met zijn voeten in het water. In 1975 werd het oude beeld herontdekt. Nadat de voeten waren gerestaureerd, kreeg het opnieuw een plaats in de kerk. Sindsdien kunnen ook de twee Theobaldussen elkaar de hand schudden.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

De kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans. Wat weet jij nog van ze?

Denk bijvoorbeeld aan pastoor M.J. van Boxtel, die in 1942 in de parochie aan de slag ging. In de jaren vijftig werd hij in zijn pastorale taken ondersteund door de franciscaan A.J.H. Backelandt.

In de jaren zestig verzorgde pastoor Van Boxtel nog steeds de heilige mis in de Theobalduskerk, zo staat in de Piusalmanak van dat jaar. In 1967 nam hij afscheid. Op de foto zien we de oudgediende zwaaien naar alle aanwezigen tijdens deze bijzondere gebeurtenis. Was jij er misschien bij die dag? Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, de parochie en de geestelijken van vroeger.

Pastoor Van Boxtel
Afscheid van pastoor M. van Boxtel op 22 november 1967. (Fotostudio Jan Waarma, collectie BHIC)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.