Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De St. Willibrorduskerk in Helenaveen

RK kerken

Van 1882 tot in 1944 stond in Helenaveen een driebeukige neogotische kerk uit de koker van Pierre Cuypers, gewijd aan de heilige Willibrordus. Oorlogshandelingen betekenden het einde van dit godshuis.


De H. Willibrorduskerk in Helenaveen


Pastoor Albertus Timmers

Na de oorlog werd begonnen met de bouw van een nieuwe kerk. Deze verrees op de plek van de vroegere meisjesschool en het klooster, naast de plaats waar tot in 1944 de kerk van Cuypers had gestaan. De kerk werd ontworpen door de architect J. Deltrap en in 1951 was deze klaar.

Op de onderste foto zien we pastoor Timmers, die de parochie van de H. Willibrordus op 20 februari 1948 toegewezen kreeg.  De nieuwe kerk was toen nog niet gereed, wat de vraag oproept waar de parochianen in de tussentijd terecht konden.

Om een indruk te krijgen van de 'werklast' van de pastoor: volgens de Piusalmanak had Timmers in Helenaveen halverwege de jaren vijftig 625 parochianen onder zijn hoede. Hij bediende de parochie ook in de jaren zestig nog. Er zullen dus genoeg parochianen van toen zijn, die over hem of de andere geestelijken, over de kerk en het leven in de parochie kunnen vertellen.

Reageer hieronder en deel jouw herinneringen!

Foto's

De St. Willibrorduskerk in Helenaveen.

Pastoor Albertus Timmers (bron: gedachtenisprentje van Timmers, gevonden op: Deurnewiki.nl)

3

Reacties (3)

André Vervuurt zei op 11 januari 2019 om 14:02 uur

Deze kerk is in 1951 gebouwd op de plek van de vroegere meisjesschool en het klooster. Dit is naast de plaats waar tot in 1944 de kerk van Cuypers gestaan heeft. Op die plek staat nu de voormalige RK pastorie.

André Vervuurt zei op 11 januari 2019 om 14:04 uur
Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 januari 2019 om 10:15 uur

Beste André, bedankt voor het reageren. Aan de hand daarvan gaan we het verhaal aanvullen! Mocht je nog meer informatie over of herinneringen aan deze kerk hebben, dan houden we ons natuurlijk van harte aanbevolen. Mooie site heb je trouwens : ) Vriendelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.