Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Pauluskerk in Hoevenbraak, Schijndel

RK kerken

De kerk stond centraal in het godsdienstige leven van vroeger. Maar wat weet jij nog van de pastoors en kapelaans van vroeger? Vertel het ons!


St. Pauluskerk (foto via Henk van den Brand - via Reliwiki)

Hiernaast op de foto zien we de nieuwe Pauluskerk die in 1995 in Hoevenbraak in gebruik werd genomen. De toren werd al in 1963 gebouwd en hoorde bij de toen geopende, eveneens moderne kerk op dezelfde locatie. Dat eerste godshuis werd in 1994 gesloopt.

Uit de Piusalmanak blijkt dat Hoevenbraak per 1 augustus 1948 onder de hoede stond van pastoor Chr. Vinken. Hij was toen pas 32 jaar, wat aan de jonge kant is voor een priester om voor het eerst een kerkgemeenschap toegewezen te krijgen. Ook in de jaren zestig nog was Vinken het gezicht van de Pauluskerk.

Maar misschien had je als parochiaan in de eerste plaats te maken met de kapelaan. In dat geval zul jij je de priester M.J. Vos nog wel herinneren, die meneer Vinken in zijn pastorale taken ondersteunde zo halverwege de jaren vijftig.

Pastoor Vinken
Pastoor Chr. Vinken, tweede van rechts, helemaal achterin de hoek. Foto: Ch. Verzijl, bron: BHIC, collectie Jansen de Wit, nr. 1906-001835

 

12

Reacties (12)

Koos van der Bruggen zei op 24 september 2018 om 15:07 uur

Chris Vinken is van 1948 tot 1992 pastoor geweest van de Paulusparochie. Een zeer markante priester. Hij begon als bouwpastoor met een noodkerk. In 1963 werd de nieuwe Pauluskerk ingezegend door bisschop Bekkers. Dit ging gepaard met een openlucht-maaltijd voor alle parochianen: een gebeurtenis die de landelijke pers haalde. De Paulus was een parochie in een arbeiderswijk met veel neiuwbouw en - toen - jonge gezinnen. Vinken behoorde tot de priesters die de vernieuwingen van het Tweede Vaticaans Concilie snel in praktijk brachten. Hij was eigenzinnig en waarschijnlijk niet gemakkelijk om mee samen te werken voor zijn kapelaans. Maar hij leefde oprecht mee met het wel en wee in zijn parochie. Het zal hem zeker pijn hebben gedaan dat 'zijn' kerk in de jaren negentig werd afgebroken en vervangen. Hij is in 2004 overleden.

Mariët BruggemanBHIC zei op 25 september 2018 om 09:22 uur

Wat een mooi verhaal Koos over deze pastoor. Iemand die oprecht meeleeft dat wens je toch iedere parochie toe! Was je zelf ook actief in de kerk? Ben je misschien misdienaar geweest?

Henk van den Brand zei op 11 oktober 2018 om 11:30 uur

de juiste foto is te vinden op reliwiki!

Ad Langenhuijsen zei op 30 maart 2019 om 23:42 uur

Ik weet niet of mijn klasgenoot Koos ook misdienaar is geweest. Ik was gedurende diverse jaren misdienaar in de “Noodkerk” (nu De Vink) van de Paulusparochie. Ik diende er zo vaak rouw- en trouwdiensten, dat ik na de eerste klas op geen enkele klassefoto sta. De betrokkenheid van pastoor Vinken bij zijn parochianen was erg groot. Op zijn Vespa-scooter reed pastoor Vinken door weer en wind naar alle ziekenhuizen in de omgeving om zijn parochianen een hart onder de riem te steken. Dit werd zo zeer gewaardeerd dat hij van zijn parochianen een auto cadeau kreeg. Als ik het me goed herinner was het een Ford Cortina.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 april 2019 om 13:46 uur

@Henk: Staat er nu de verkeerde foto bij, Henk? Dat is dan slordig... Welke foto hoort er wel bij? (Heb je toevallig een fotonummer bij de hand?)

@Ad: Ah, prachtige reactie, Ad, dank daarvoor! Zowel je vermelding dat je op geen enkele klassefoto staat vanwege al het misdienaarswerk, als de beschrijving van pastoor Vinken. Dat moet inderdaad indruk hebben gemaakt, zo'n betrokken pastoor op zijn Vespa. Van de overdracht van de auto hebben we jammer genoeg geen foto's, wel van andere gelegenheden waar deze pastoor aanwezig was:

https://www.bhic.nl/memorix/images/search/?mode=gallery&view=horizontal…

Henk van den Brand zei op 1 april 2019 om 15:54 uur

Hoi Marilou,
de goede foto staat op www.reliwiki/pauluskerk Schijndel. Zie eerder bericht 11 oktober 2018. Ik heb de foto opgeslagen op mijn computer. Hoe stuur ik die naar je door?

Marilou NillesenBHIC zei op 1 april 2019 om 20:09 uur

O, dat zou fijn zijn, Henk. Zou je die willen sturen naar info@bhic.nl ovv De St. Pauluskerk in Hoevenbraak, Schijndel? Dan zet ik hem erbij.

Henk van den Brand zei op 1 april 2019 om 20:16 uur

foto komt er aan

Marilou NillesenBHIC zei op 2 april 2019 om 10:48 uur

Met dank, Henk! De ingestuurde foto staat inmiddels bij het verhaal.
Dank voor alle moeite!

Henk van den Brand zei op 2 april 2019 om 13:37 uur

Graag gedaan! Deze kerk is inmiddels in gebruik als winkel/woonhuis.

Henrian mutsaars zei op 14 januari 2021 om 19:24 uur

Hallo weet er iemand of Harrie mutsaars mee gebouwd heeft aan de noodkerk of heeft er iemand foto’s. Met vriendelijke groet henrian mutsaars

Thijs de LeeuwBHIC zei op 21 januari 2021 om 08:55 uur

Hallo Henrian, dank voor je bericht. Het BHIC bewaart het archief van architect Valk, 1913 - 1975, met daarin o.a. tekeningen voor de bouw van de (nood)kerk H. Paulus in Schijndel. Zie bijvoorbeeld: https://proxy.archieven.nl/235/25AEBAD219714B05B5CAF36DECB52BCE Wanneer het weer mogelijk is zou je op onze studiezaal dit archief kunnen inzien, de correspondentie bijvoorbeeld, om te achterhalen of Harrie Mutsaars bij de bouw betrokken was.

In onze fotocollectie zit deze foto: https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/03ae10cc-45fb-11e3-b6a… en in die van Heemkundekring Schijndel zitten er een handvol: https://www.heemkundekringschijndel.nl/fotos-zoeken/ Zoek in die laatste collectie op: "noodkerk"

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.