Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Pauluskerk in Eindhoven

RK kerken

Het gaat hier niet om de in 1995 in gebruik genomen wijkkerk St. Paulus, maar om de kruisbasiliek die aan de Boschdijk stond in de periode 1924-1995.

De oude St. Pauluskerk
De oude Pauluskerk, 1995. Foto: Job van Nes, bron: reliwiki.nl

​De oude Pauluskerk (zie de foto) werd in 1996 gesloopt en vervangen door een veel kleinere wijkkerk. Die lag eveneens aan de Boschdijk.

Op de foto hieronder zien we een van de pastoors van de parochie H. Paulus, de priester P.J.J. Klijn. Hij bediende de parochie onder andere in de jaren vijftig en werd daarbij geassisteerd door kapelaan C.A. Meeuwissen en kapelaan P.W. Kurstjens. Om een indruk te krijgen van de grootte van hun werkgebied: midden jaren vijftig hadden zij zo'n 6200 zielen onder hun hoede - zo blijkt uit de Piusalmanak.

Je kunt hieronder je herinneringen delen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger.

Pastoor Klijn
Pastoor P.J.J. Klijn (midden). Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum
9

Reacties (9)

Bert Hoek zei op 8 oktober 2020 om 19:25 uur

De Pauluskerk was mijn Parochiekerk.
Hierin waren prachtige plafondschilderingen en op een boog boven het priesterkoor stond een spreuk. Introïte ad Altare Dei

H.J.M. Hoek zei op 8 oktober 2020 om 19:29 uur

Het waren prachtige plafondschilderingen.
En priesterambt moet zijn priesterkoor!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 oktober 2020 om 12:42 uur

Dank voor je reactie Bert, volgens mij heb je ook goede herinneringen aan het kerkelijke leven daar. Jammer eigenlijk dat we hier geen interieurfoto's hebben.. naar die plafondschilderingen ben je dan toch benieuwd. Als jij nog foto's hebt, ze zijn van harte welkom! Kun je ons sturen naar info@bhic.nl dan voegen we ze hier toe.

Bert Hoek zei op 13 oktober 2020 om 12:21 uur

Interieurfoto’s heb ik helaas niet.
Een foto als communicantje voor de kerk is wellicht nog te vinden.
Een verbeterde tekst op de boog boven het priesterkoor is: Introïte ad Altare Dei

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 oktober 2020 om 12:23 uur

@Bert: dat zou een mooie foto zijn om hier toe te voegen, mocht je 'm vinden dan houden we ons van harte aanbevolen. De verbeterde tekst is aangepast in je reactie. Graag tot ziens op de site!

Maria Beets van Galen zei op 22 december 2020 om 20:07 uur

Dit is ook zo mijn kerk. Ik ben met mijn man kerst elpees van de jaren 60 en 70 aan draaien. En dan komen zoveel herinneringen naar boven. Waaronder ook de nachtmissen in de Pauluskerk. Ik denk met veel goede herinneringen terug. Mijn ouders zijn getrouwd in 1950 in de Pauluskerk. Mijn vader is in 1991 nog begraven vanuit de Pauluskerk. Mijn moeder overleed in 2008 en haar uitvaart was in het kleine kerkje. Maar wel voor haar zo geliefde Maria beeld.

Ik heb nog trouwfoto's van mijn ouders in de Pauluskerk.

Groetjes Maria Beets van Galen

Thijs de LeeuwBHIC zei op 7 januari 2021 om 18:04 uur

@Maria: dat maakt de Pauluskerk - in oude en nieuwe gedaante - dan wel een heel bijzondere plek voor jou en je familie. Je noemt specifiek de nachtmissen, welke herinneringen heb je daar nog aan? Over de foto's van je ouders in de kerk. Als je wilt kun je ze mailen naar info@bhic.nl o.v.v. Pauluskerk Eindhoven, dan kan ik ze hier aan je reactie toevoegen.

Huub Heuvelmans zei op 24 maart 2021 om 11:30 uur

Hallo. Al jaren zoek ik naar een foto van de grote schildering van de bekeringvan Paulus op de achterwand van de Pauluskerk. Als kind maakte de afbeelding grote indruk op mij. Schilder: Lucas van Hoek ?Ik hoop dat ik me niet vergis.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 26 maart 2021 om 07:27 uur

Hallo Huub, dank voor je reactie. Helaas heb ik nog geen foto van dit schilderij kunnen vinden. Je zou je vraag ook kunnen voorleggen aan het Museum Catharijneconvent, dat in 2012/13 het beheer van het archief en de data­bank van de SKKN (Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland) op zich heeft genomen. Zij hebben onder andere expertise in huis op het gebied van het (voormalig) kerkelijk kunstbezit in de r.k. kerk.

Dit zijn de contactgegevens:
- E-mail vraageenexpert@catharijneconvent.nl en/of info@catharijneconvent.nl
- Tel.nr. 030-231 38 35

Hopelijk vind je via deze weg wat je zoekt. Misschien kun je hier nog laten weten of het wat heeft opgeleverd? Veel succes!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.