Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Jozefkerk in Gemert

RK kerken

In 1965 gaf bisschop Bekkers groen licht voor de oprichting van een derde parochie in Gemert. Deze kerkgemeenschap kreeg de naam Sint Jozef.

De St. Jozefkerk, collectie Gemeentearchief Gemert-Bakel
St.-Jozefkerk (foto: B. van Berlo, collectie Gemeentearchief Gemert-Bakel)


De priester Martien van de Broek was de zogeheten 'bouwpastoor', die als opdracht kreeg om de Jozefparochie leven in te blazen. Toen hij daarmee aan de slag ging, was er nog geen kerkgebouw.

Gedurende de bouw van de definitieve Jozefkerk konden de parochianen terecht in twee noodkerken. Zo kon het, dat al in 1966 de eerste H. Mis werd opgedragen in de nieuwe parochie. In 1967 kwam er zelfs een derde noodkerk bij. De gelovigen konden voortaan ook aanschuiven in de als kerk ingerichte boerderij Vogelzang aan het Pastoor Poellplein.

De St. Jozefkerk, collectie Gemeentearchief Gemert-Bakel
Pastoor Poellplein met de St.-Jozefkerk (foto: B. van Berlo,
collectie Gemeentearchief Gemert-Bakel)


Dit godshuis werd in 1971 aan de eredienst onttrokken en gesloopt. De nieuwe Jozefkerk, aan hetzelfde plein, was toen namelijk ingewijd en klaar voor gebruik. In de herfst van 1998 viel ook voor deze kerk het doek als een gevolg van teruglopende bezoekersaantallen.

Het gebouw werd aan de eredienst onttrokken en in januari 2003 gesloopt. De vrijgekomen ruimte werd benut voor een groter parkeerterrein.

Heb jij nog gekerkt in de boerderij of in een van de andere noodkerken? Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger.

Interieur noodkerk St. Jozef
Interieur noodkerk H. Jozef (foto: © Heemkundekring "De Kommanderij Gemert", nr., hkk03722)


Boerderij 'De Vogelsanck', noodkerk H. Jozefparochie, Lodderdijk
(foto: © Heemkundekring "De Kommanderij Gemert", nr. hkk03721)


2

Reacties (2)

A. de Vries zei op 24 december 2022 om 15:54 uur

'In 1967 kwam er zelfs een derde noodkerk bij. De gelovigen konden voortaan ook aanschuiven in de als kerk ingerichte boederij Vogelzang aan het Pastoor Poellplein.'
Dit staat bovenaan in dit verhaal. De boerderij (r na boe) stond aan de Lodderdijk, zoals te lezen is bij de foto van de heemkundekring. Nadere info eveneens bij de Heemkundekring De Kommanderij Gemert.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 december 2022 om 11:27 uur

Dank voor deze aanvulling, A. de Vries! Bij deze ook een link naar de website van de Heemkundekring voor verdere informatie: https://www.heemkundekringgemert.nl/

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.