Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De St. Jozefkerk in Eindhoven

RK kerken

De Sint Jozefkerk aan de Sint Josephlaan heeft er zo'n 60 jaar gestaan. Net als vele andere kerken in Brabant in de latere twintigste eeuw, verloor ook dit godshuis een dusdanig aantal gelovigen, dat besloten werd tot sluiting en sloop. Voor dit imposante godshuis viel het doek begin jaren negentig.


De St. Jozefkerk in Eindhoven

De St. Jozefkerk (Foto: © Job van Nes 2009, bron: reliwiki.nl)

De St. Jozefkerk werd ontworpen door J. van der Valk en in 1932 in gebruik genomen. Het gebouw werd in 1991 aan de eredienst onttrokken en hetzelfde jaar nog gesloopt. Het was een flinke, christocentrische kerk.

Hieronder op de foto zien we pastoor Hermus, toen hij net was vertrokken uit Eindhoven en aan de slag ging als pastoor in Haps. Die overplaatsingen hoorden er nu eenmaal bij in het leven van een geestelijke.

Hermus' benoeming tot herder van de Jozefkerk in Eindhoven-Tongelre vond volgens de Piusalmanak plaats op 3 januari 1950. Hij was toen 45 jaar. Zijn kapelaans in de jaren vijftig waren K.M.J. Brans en A.W. Verwey.

En wat weet je nog van pastoor E.J.A. Michielsen, die middenin de roerige jaren zestig de kerkgemeenschap onder zijn hoede kreeg?

 


Pastoor Hermus (foto: Fotopersbureau Het Zuiden)Pastoor Hermus, Haps 1965 (foto: Fotopersbureau, bron: BHIC, id.nr. HAP0142)

 

2

Reacties (2)

Marijke de Groot-Thijssen zei op 6 september 2018 om 23:14 uur

Jaren 50, pastoor Hermus. Elke ochtend om half acht kindermis in de zijbeuk.
Pastoor Hermus voorbiddend door het middenpad. Aan de ene kant de jongens aan de ander kant de meisjes. En o wee als je je aandacht niet bij de mis hield en stiekem prentjes zat te ruilen. En er was geen ontkomen aan, de kindermis, want op school werk meteen getest wie er wel en niet waren door te vragen welke kleur kazuifel dienstdoende priester aan had.
Biechten een keer per week met weer de jongens aan een kant en de meisjes aan de ander kant van zijbeuk. Meisjes verplicht mutsje op of haarbandje in.
Tjonge wat hadden wij zonden begaan door elke week uit de suikerpot gesnoept te hebben !!!
En och, het hoorde er gewoon bij allemaal, bij ons leven. Er waren drie dingen die als een rode draad door onze lagere-school-jeugd liepen: de school. de kerk en de speeltuin. Prachtige jeugd.

Mariët BruggemanBHIC zei op 7 september 2018 om 15:46 uur

Bedankt Marijke, voor het delen van je herinneringen aan je jeugd in Eindhoven. Had je nou écht wel eens uit de suikerpot gesnoept of hadden jullie ook andere standaard-zonden ?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.