Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Jozefkerk in Drunen

RK kerken

De Sint-Jozefkerk lag aan de Brakenstraat 29. Deze noodkerk werd ingewijd in 1964, aan de eredienst onttrokken in 1982 en gesloopt in 1990, wat onderstreept hoe plotseling en hoe snel kerken in Brabant na de jaren zestig begonnen leeg te lopen.

De St. Jozefkerk in Drunen
Huwelijksmis in de Sint-Jozefkerk door pastoor Meeuwissen in 1964 (Foto: J. de Bont, bron: Collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, nr. DRN01716)

Was jij er bij toen de H. Jozefkerk in de jaren zestig in gebruik werd genomen? Dan herinner jij je vast nog wel bouwpastoor C.A. Meeuwissen, degene die in augustus 1963 de opdracht kreeg om de nieuwe kerk in Drunen te verwezenlijken. Heken je hem nog hieronder op de foto's?

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Ook foto's zijn van harte welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl, wij voegen ze dan hier toe. We zijn benieuwd!


Festiviteiten op het Oranjeveld in Drunen, 1968. J. van Lammeren schudt pastoor Meeuwissen de hand, burgemeester Stieger kijkt toe. Het huis op de achtergrond was de woning van pastoor Meeuwissen in de Haestrechtstraat. De twee onder eenkappers zijn woningen in de Brakenstraat. (Bron: Collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, nr. DRN02545)
Pastoor Meeuwissen
Drunen, april 1968: huldiging pastoor Meeuwissen t.g.v. zijn 25-jarig priesterfeest. Links pastoor Meeuwissen, rechts burgemeester Stieger. (Bron: Collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, nr. DRN02452)
13

Reacties (13)

jan lange zei op 29 november 2017 om 14:44 uur

Bouwpastoor Cees Meeuwissen was de eerste en de laatste echte pastoor van de St. Jozefparochie/kerk. In 1979 na de dood van past. Meeuwissen ben ik in de de Parochie Drunen komen werken als pastoraal werker (tot 1992). Er was vanaf toen een pastoraal team voor heel Drunen: de pastores Jan Jillis Vermeulen o.cist., Piet van Heeswijk, Zr. Monique Zandvliet en ondergetekende. De opstelling van de kerk is ooit noordwaarts gedraaid (over de lengte); op het oude priesterkoor stond tot 1990 een pijporgel. In 1990 is met een plechtige viering de kerk gesloten, een aantal liturgische voorwerpen zijn toen in processie over straat naar de Lambertuskerk overgebracht, waarna de kerk gesloopt is. Veel mensen waren oprecht verdrietig over de sloop indertijd, maar voor de ooit gebouwde houten noodkerk was dit het einde, helaas !

Thijs de LeeuwBHIC zei op 30 november 2017 om 12:33 uur

Bedankt, Jan, voor je bijdrage! Fijn om te horen van iemand die zo actief en zo lang betrokken was bij de pastorale werkzaamheden daar. Als ik het goed lees heb je dat werk ook nog voortgezet vanuit de H. Lambertus? Hopelijk zijn de mensen toen snel gewend geraakt aan het nieuw kerkelijk onderkomen?

Jan Lange zei op 30 november 2017 om 18:32 uur

Verhuizen kost bedstro, is een oud gezegde en dat was hier ook zo. De Jozefkerk was intiem en klein, de Lambertuskerk een enorm groot gebouw; het was toch inschuiven in een groter geheel, zoals dat gaat met ook andere herindelingen. Je eigenheid ben je kwijt. Het door Jozefkerkvrijwilligers in 1990 naar de Lambertuskerk overgeplaatste/gereviseerde pijporgel is bijv. daarna toch als koororgel aldaar verdwenen. Maar goed, we zijn 27 jaar verder en niets blijft, alles beweegt/verandert, daar waren de oude Grieken ver vóór Christus al achter.

Annemarie van Geloven zei op 1 december 2017 om 09:25 uur

Dat zijn wijze woorden, Jan!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 december 2017 om 10:47 uur

Nogmaals dank, Jan, voor je reactie. Mooi hoe die kerk jullie niet alleen samenbracht, maar ook echt een gevoel gaf van samenzijn. Hopelijk is het nog goed afgelopen met dat pijporgel, na weg te zijn gehaald uit de Lambertuskerk. Toch een belangrijk stuk herinnering.

Gerard H.A.A. de Bie zei op 21 december 2017 om 18:36 uur

Goh Jan Lange de zinsnede : " niets blijft, alles beweegt / verandert, daar waren de oude Grieken ver vóór Christus al achter " Is niet bepaald bevorderlijk om dingen en feiten te bewaren. En er wordt 'Heut-zu-tage'al zoveel verkwanseld en over boord gegooit. Moeten we BHIC dan toch maar met een grote korrel zout nemen ? Of ga ik er nu tè gestrekt in !!

Jan Lange zei op 21 december 2017 om 19:00 uur

Gerard, zelfs het BHIC is sterfelijk/niet tegen de vergankelijkheid bestand ! Natuurlijk ben ik blij, dat jullie er alles aan doen om dat zo lang mogelijk uit te stellen ! BHIC was ooit Rijksarchief en daarvoor talloze zoldertjes en kasten op -tig locaties. Dat er sowieso nog zoveel bewaard is gebleven in de loop der eeuwen geeft de burger wel moed !

Lisette KuijperBHIC zei op 22 december 2017 om 17:21 uur

Fijn dat je met deze hoopvolle woorden besluit, Jan! Wij zullen als BHIC natuurlijk niet beweren dat onze stukken 'oneindig' bewaard blijven, maar we doen ons uiterste best om ze in elk geval zo lang mogelijk te behouden...

Tot nu toe heeft dat geresulteerd in ruim 40 kilometer papier en perkament en er komen ook steeds meer digitale metertjes bij!

jan lange zei op 3 november 2018 om 22:15 uur

Voor de liefhebber: in Met gansen trou jrg. 67, 2017-12 een artikel van PC de Jong: De St. Jozefparochie te Drunen 1964-1990.

Lisette KuijperBHIC zei op 7 november 2018 om 10:16 uur

Bedankt voor deze tip, Jan! De liefhebber kan voor dit artikel overigens ook in onze studiezaal terecht.

alex zei op 3 november 2021 om 12:38 uur

Ik ben familie van Cees en totaal niet gelovig, Ik denk dat Cees wel een goede man was, maar dit is lang geleden. Waar hij aan dood is gegaan, ruzie in familie om een stukje land, ik denk dat hij hierdoor een hartaanval heeft gekregen. Zijn zus Mia is met 95 jaar gestorven, mijn neef Martijn heeft voor haar dood haar bankrekening leeg gerooft. Minder biden (of beter niet) en beter goede dingen doen in je leven.

Jan Lange zei op 3 november 2021 om 12:51 uur

Cees Meeuwissen heb ik nooit gekend, ik kwam in Drunen na zijn dood. Hij was een goede pastoor, do'nt worry, Alex. Hij is in Drunen begraven op de oude begraafplaats aan de Schoolstraat. Of het graf er nog ligt weet ik niet.

Alex zei op 3 november 2021 om 14:03 uur

OK bedankt Jan

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.