Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Jozefkerk in Venhorst

RK kerken

Venhorst heette oorspronkelijk Sint-Jozefpeel. Het is een dorp dat in de jaren twintig werd gesticht, toen dit gedeelte van de Peel werd ontgonnen. De kerk van het dorp is toegewijd aan Sint Jozef.

De Sint-Josephkerk (foto: BHIC / Henk Buijks, 2008)
De Sint-Jozefkerk (foto: BHIC / Henk Buijks, 2008)


In de tijd dat de Boekelse Peel werd ontgonnen, was Jozef de Raad pastoor van Boekel. De naam Sint-Jozefpeel voor het nieuwe dorp had dus zeker niet alleen te maken met een speciale devotie voor de vader van Jezus.

Op verzoek van de PTT, die verwarring met andere plaatsen vreesde, werd in 1936 het dorp omgedoopt in Venhorst. De kerk bleef natuurlijk Sint-Jozefkerk heten, tot op de dag van vandaag.

Wat kun jij ons nog vertellen over al die 'mannen Gods' die het vroeger voor het zeggen hadden in de parochie? Want de kerk was dan wel het middelpunt van het roomse leven, als gelovige had je natuurlijk te maken met meneer pastoor.

In Venhorst had je vroeger bijvoorbeeld pastoor Thomassen. Een jaar nadat de bouw van de kerk was voltooid, in 1935, ging hij in de parochie aan de slag. Thomassen was toen 35 jaar, wat tamelijk jong was voor een priester om zijn eerste parochie toegewezen te krijgen. Aan de andere kant waren pastoors van nieuw gestichte parochies, zogeheten 'bouwpastoors', wel vaker van een wat jongere leeftijd.

Pastoor Thomassen (foto: collectie KDC)
Pastoor Thomassen (links) (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Op de foto zien we pastoor Thomassen tijdens een wel heel bijzondere gelegenheid: Venhorst kreeg electriciteit. Om dat keerpunt op symbolische wijze te onderstrepen werd de geestelijke uitgenodigd om, onder het toeziend oog van burgemeester Schafrat, een petroleumlamp uit te blazen. Weet jij wanneer deze foto werd genomen?

Ook in de jaren zestig nog verzorgde Thomassen in Venhorst trouwens nog de H. Mis. Dus een goede kans dat jij over hem, misschien ook over andere geestelijken van vroeger, een verhaal of twee te vertellen hebt. Reageren kan hieronder!

4

Reacties (4)

Toon van de Wetering zei op 20 oktober 2015 om 11:43 uur

Als je dan een verhaal schrijft maak het dan ook af, dit is wel verrekte kort, en daar is wel degelijk meer over te vertellen. Wanneer gebouwd en ingewijd en het verdere verloop van deze kerk.

Marilou NillesenBHIC zei op 20 oktober 2015 om 16:33 uur

Dag Toon, bedankt voor je reactie. Je hebt gelijk; het verhaal is niet lang maar inwoners van Venhorst mogen dit zelf aanvullen met herinneringen en/of foto's. Ook kennis over de kerk is van harte welkom.

Maar om terug te komen op je vragen: in 1934 werd deze parochiekerk ingewijd en dat is de ook nu nog bestaande Sint-Jozefkerk.

Frans van Nes zei op 9 november 2022 om 16:14 uur

Is het inderdaad Sint-Josephkerk, met s en ph? En dus niet Sint-Jozefkerk? In dat geval zal ik de naam op Wikipedia corrigeren...
Blijkbaar zijn in Venhorst beide spellingen in omloop: het dorp heette, als ik het goed begrijp, Sint-Jozefpeel, terwijl het plein Sint Josephplein heet (ook nog eens zonder streepje). Verwarrend hoor.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 17 november 2022 om 16:30 uur

Hallo Frans, in kranten uit 1934 tref ik alleen 'Sint Jozef' aan en geen Joseph. Zie o.a. https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSADB01:000016240:mpeg21:p009 https://www.bhic.nl/integrated?mivast=235&mizig=210&miadt=235&micode=21… In de beschrijving van het archief van de parochie St. Jozef (tot op het niveau van individuele stukken) kom ik alleen 'Sint Jozefkerk' tegen. Alles bij elkaar denk ik dat het 'Sint Jozefkerk' moet zijn, maar dan vooral omdat er geen aanleiding is aan te nemen dat het 'Sint Josephkerk' moet zijn. Bij deze ook aangepast. Ik laat me hierin graag corrigeren, wie weet meldt zich hier nog iemand die e.e.a. kan verhelderen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.